Ve sklepě chovala psy, podle žaloby některé ubila. Trest jí hrozí i za ohrožování dcery

Brno, Veverské Knínice - Okresní soud Brno-venkov dnes soudil chovatelku psů Světlanu Chlpíkovou z Veverských Knínic. Podle žaloby je obviněna nejen z týrání zvířat, ale také přímo ze smrti minimálně dvou psů a z ohrožování výchovy své nezletilé dcery, která v prostředí týraných zvířat žila. Za ohrožení vlastní dcery, která se podle žaloby pohybovala mezi bitými zvířaty a jejich výkaly, jí hrozí až pět let ve vězení. Za samotné týrání zvířat pak až jeden rok.

Obviněná žena byla majitelkou 17 psů, které chovala zavřené v malých klecích ve svém domě ve Veverských Knínicích. Zvířata neměla přístup k vodě a žila ve vlastních výkalech. Při domovní prohlídce u ní policie dokonce našla dva mrtvé psy v igelitových pytlech. Právě za jejich utýrání teď Okresní soud Brno-venkov soudí. Měla je totiž ubít k smrti.

U soudu dnes Chlpíková tvrdila, že neví, jak psi zemřeli. „Přišla jsem domů a už byli mrtví, ostatní psi byli kolem nich,“ prohlásila při dnešním přelíčení obviněná. Jenže podle šetření policie se našli i ostatky dalších zvířat. U jednoho, kterého našli při domovní prohlídce zakopaného na zahradě, odhalil patolog zranění tupým předmětem. „O tom jediném vím. Toho asi ubili sousedi nebo někdo,“ řekla k tomu Chlpíková.

Ivana Rüfenachtová, sousedka obžalované o týrání zvířat (zdroj: ČT24)

Podle sousedů neutěšený život zvířat trvá roky. Z domu vycházel obrovský zápach a hluk. A trpěli u ní nejen psi, ale i kočky. „Ty kočky byly v hrozném stavu. Byly zablešené, nemocné. Několik jich i zemřelo. Neměly vůbec záchodky, jenom lavůrky, které byly plné výkalů,“ popsala jako svědkyně sousedka obžalované, Ivana Rüfenachtová.

Psi byli Světlaně Chlpíkové odebráni a umístěni do útulku, kočky však podle Referachtové chová dál a dál dochází k jejich týrání. Přesto Chlpíková trvá na své nevinně. Její obhájce chce v její prospěch předvolat dalšího svědka, proto byl soud odročen na konec dubna.