Na boj proti rakovině míří do Brna 330 milionů. Odborníci je využijí na zkoumání nádorů

Brno - V Masarykově onkologickém ústavu v Brně vznikne centrum výzkumu rakoviny za 330 milionů korun. Výstavbu a nákup přístrojů umožní evropská dotace. V centru se budou odborníci věnovat výzkumu nádorů, které se už dnes v areálu na Žlutém kopci léčí. Týká se to rakoviny prsu, tlustého střeva a konečníku, kožních nádorů i dalších forem rakoviny.

Onkologický výzkum má v českých nemocnicích a odborných ústavech své místo. Na Žlutém kopci však podle zástupců tamního ústavu vznikne instituce ojedinělá svým rozsahem. „Tento projekt nám nepochybně umožní, abychom se zařadili mezi přední pracoviště, a troufám si říct, že v Evropě a na světě,“ řekl dnes ředitel ústavu Jiří Vorlíček.

Podle Vorlíčka má nové výzkumné centrum lékařům umožnit postoupit dál v trendu léčby ušité na míru konkrétnímu pacientovi. Nově vyvinuté metody léčby například umožní dřív než dnes zjistit, zda nasazená léčba u konkrétního pacienta funguje. Lékaři ji tak budou moci lépe řídit, aby byla šetrnější, a například chemoterapie organismus nemocného méně zatěžovala.

Bořivoj Vojtěšek, Masarykův onkologický ústav (zdroj: ČT24)

Nové výzkumné centrum má v názvu slovo molekulární a podle Vorlíčka to popisuje jeho práci. „Medicína se molekularizuje, vyšetření jde až na molekulární úroveň a v oblasti rakoviny a zhoubných nádorů se to velice výrazně uplatňuje v diagnostice i léčbě,“ dodal. Centrum ústav zřídí v pavilonu F, kde jsou dnes laboratoře a který zčásti slouží ambulantně léčeným. Za zhruba 100 milionů korun se objekt opraví, za dalších asi 120 milionů korun se koupí moderní přístroje, které dnes výzkumníkům v ČR nejsou k dispozici a se kterými jezdí pracovat do zahraničí. Zbytek peněz půjde na nákup dalších, běžnějších přístrojů a platy výzkumníků v prvních letech fungování centra.

Regionální centrum aplikované molekulární onkologie je jedním ze tří brněnských výzkumných center, která uspěla v hodnocení mezinárodního panelu ministerstva školství a která s největší pravděpodobností dostanou dotace na výzkum a vývoj. Kromě Masarykova onkologického ústavu uspěly ještě Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC) a Středoevropský technologický institut (CEITEC).