Čeští a rakouští policisté v pohraničí spojili síly. Loni odhalili 130 případů

Jižní Morava - Více než 130 případů se podařilo během jediného roku fungování objasnit speciálnímu česko-rakouskému mikrotýmu policistů. Společný tým spolupracuje na řešení kriminálních případů v pohraničních okresech Znojmo a Břeclav na české straně a Hollabrun, Horn a Mistelbach na straně rakouské.

Trestná činnost na česko-rakouské hranici

Obyvatelé Česka páchají v Rakousku především drobnou majetkovou trestnou činnost jako krádeže a vloupání, obyvatelé Rakouska se v tuzemsku dopouštějí častěji podvodů a drogové trestné činnosti. Čeští policisté od února 2009 evidují zhruba 130 případů dvou desítek pachatelů, kteří způsobili škodu kolem 100 tisíc eur (asi 2,5 mil. Kč).

„Dvě desítky českých a rakouských policistů odhalily celkem dvacet pachatelů, kteří spáchali celkovou škodu přesahující sto tisíc euro,“ uvedl šéf jihomoravských policistů Tomáš Kužel.

Reportáž Anety Hronové (zdroj: ČT24)

Společný tým nejčastěji řeší drobnou majetkovou trestnou činnost českých občanů v Rakousku, naopak Rakušané se na českém území nejčastěji dostanou do sporu se zákonem v souvislosti s drogami, prostitucí nebo podvody. Značnou část pachatelů představují cizinci, především z Balkánu.

Rychlost, s jakou si rakouská a česká policie předávají informace, je pro kriminalisty ze speciálního týmu klíčová. Pátrání rakouských policistů často urychlí fakt, že pachatel je českým policistům z minulosti znám. „Stává se, že nám rakouští policisté pošlou fotku pachatele a my jsme schopni ho velice rychle identifikovat díky předchozím deliktům v České republice,“ vysvětlil vedoucí české části mikrotýmu Jiří Kuciel.

Obavy se nenaplnily, policisté z Česka a Rakouska se spolu domluví

Počáteční jazyková bariéra mezi policisty byla menší, než se na počátku předpokládalo. „Bylo to především díky připravenosti českých policistů, kteří zvládají němčinu lépe než jejich rakouští kolegové češtinu,“ potvrdil dvorní rada bezpečnostního ředitelství Dolního Rakouska Franz Prucher. Policisté z obou států společně pracují v Centru česko-rakouské policejní spolupráce, které leží v oblasti mezi Mikulovem a Drasenhofenem.

Dvorní rada Prucher si spolupráci s českým týmem velmi pochvaluje i díky české legislativě, která umožňuje daleko snadněji než ta rakouská předávat informace o pachatelích trestných činů. Většinu informací si tak policisté mohou vytelefonovat nebo napsat emailem. U důkazů, které chtějí policisté předložit v trestním řízení, je ale nadále nutné využít právní zastoupení ministerstva zahraničí.

Vznik a práce mikrotýmu navázala na činnost společných hlídek českých a rakouských policistů, které se formovaly jako reakce na nárůst kriminality v rakouském pohraničí po vstupu České republiky do Schengenu. Úkolem prvních společných hlídek bylo řešit drobné kriminální činy a dohlížet nad dopravou - to se však záhy ukázalo jako neefektivní. Policejní spolupráci tak od února 2009 prohloubil právě speciální pohraniční mikrotým. „Jeho rozšíření je vzhledem k dosavadním úspěchům týmu možné,“ uzavřel šéf jihomoravských policistů Kužel.