Divadla na Zlínsku budou ve dny smutku hrát. V Brně se herci rozmýšlejí

Jižní Morava, Zlínsko - Dva dny smutku, kterými Česká republika uctí památku polských obětí leteckého neštěstí, neomezí provoz divadel a jejich večerních představení. Ve Zlínském kraji se bude hrát, v Brně se vedení divadel stále ještě rozhoduje, zda představení z pietních důvodů nezruší.

Dopoledne v uherskohradišťském Slováckém divadle herci s režisérem debatovali o detailech české podoby hry Bambiland kontroverzní rakouské autorky Elfriede Jelinekové. Vedení divadla řešilo otázku, jestli se premiéra v sobotu uskuteční nebo ne. Netrpělivě očekávané rozhodnutí vlády o víkendových dnech smutku totiž neznamenalo zákaz.

"Ta hra pojednává právě o katastrofách kolem nás, právě o tom, co se všechno může stát, že každý den můžou spadnout letadla. Pojednává o tom, co se situací udělají média. A my víme, že každá věta, kterou v tu sobotu proneseme a diváci budou slyšet, umocní tu tragédii, která se stala v Polsku a získá to ještě další rozměr. Proto budeme hrát,“ odůvodnil rozhodnutí Slováckého divadla jeho mluvčí Josef Kubáník.

Reportáž Luboše Dostála a Lei Surovcové (zdroj: ČT24)

Stejnou morální i organizační otázku řešili i ve Zlíně. Tam byla v plánu a dočasně v ohrožení premiéra slovenské hry Rudolfa Slobody Armagedon na Grbu. „Čekali jsme na rozhodnutí a doporučení vlády. A myslím si, že odpovídá i našim představám, jak bychom měli uctít památku této tragédie,“ řekl po poledni ředitel Městského divadla Zlín Antonín Sobek. Zlín po dohodě s Uherským Hradištěm v sobotu hrát bude. Na průčelí obou divadel se ale objeví státní vlajky na půl žerdi a představením bude předcházet symbolická minuta ticha.

Divadelníci v Brně zatím jasno nemají. Pouze tamní Národní divadlo potvrdilo, že v sobotu odehraje premiéru komedie Con Amore. O osudu premiéry hry Ptákoviny v Městském divadle rozhodnou až zítra po dohodě s magistrátem. A čas na rozmyšlenou si ponechávají i menší brněnská divadla.

  • Janáčkovo divadlo v Brně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1365/136494.jpg
  • Mahenovo divadlo autor: www.ndbrno.cz, zdroj: www.ndbrno.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1391/139095.jpg
  • Mahenovo divadlo autor: www.ndbrno.cz, zdroj: www.ndbrno.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1391/139096.jpg
Vydáno pod