Fenomén Baťa je k vidění ve Zlíně

Zlín - Po Praze a bavorském Mnichovu začala dlouho očekávaná výstava Fenomén Baťa také v rodném Zlíně. V Domě umění mapuje zlínskou architekturu v době největšího rozmachu. Unikátní projekt byl zatím pokaždé velkým diváckým hitem, velká návštěvnost je proto oprávněně očekávána i ve Zlíně.

Světoznámý architekt Le Corbusier v roce 1935 vyřkl památnou větu a Zlín z ní těží do dneška. Když výstava s názvem Fenomén Baťa opanovala prestižní mnichovskou Pinakotéku stejně jako pražskou Národní galerii, cestu si za ní našly statisíce lidí.

„Já tvrdím,že každý pořádný Pražák má nějaký vztah k Baťům a ke Zlínu, což se tam téměř ukázalo,“ uvedla Radomíra Sedláková z Národní galerie v Praze.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

A i když vztah dvou nevlastních bratrů současníci ještě mnohdy nedokáží překousnout, pro architekturu je Batismus skutečným fenoménem. Vůbec poprvé výstava nabízí nejrůznější modely budov, které jsou stále vzorem pro moderní chápání architektury.

Baťovská veřejná architektura, která je stejná užívá stejných prvků pro veřejné i soukromé bydlení, vycházející ze zcela minimalistického pojetí. Obývací pokoj má stejné rozměry jako kancelář v továrně. „Rozměry 6,15 na 6,15 metrů a betonové sloupy, typický prvek. Na výstavě je možné se podívat, co všechno je možné z toho postavit,“ dodal Sedláková.

Zlínští občané kolem žijící architektury chodí denně, stojí v jejich městě. A tak mohou konfrontovat. Mnozí přitom tvrdí, že je přežitá a měla by se její unifikovaná podoba nahradit něčím novým. „Ano, je tady spousta lidí, kteří říkají, že by se to mělo zbořit,mělo by se postavit něco nového, modernějšího, lepšího, takže si nakonec uvědomí, že je to svým způsobem unikát,“ dodala Ladislava Horňáková z Krajská galerie výtvarného umění Zlín.

Ačkoliv je výstava kvůli prostorovým možnostem Domu umění sotva třetinová oproti Národní galerii, přesto má být podle kurátorů Fenomén Baťa hlavním turistickým lákadlem sezóny. Potrvá až konce srpna. Aby organizátoři podpořili bádání návštěvníků připravili pro ně komentované prohlídky – například vily Tomáše Bati nebo továrního areálu.

  • Utopie moderny: Zlín autor: Bas Princen, zdroj: www.projekt-zipp.de http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/874/87319.jpg
  • Zlín ve 40. letech 20. století autor: Bas Princen, zdroj: www.projekt-zipp.de http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/874/87320.jpg
  • Fenomén Baťa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1573/157261.jpg