Konec drobných. V Uherském Hradišti bude možné platit parkovné mobilem

Uherské Hradiště - Motoristé budou moci v brzké době platit za parkování v centru Uherského Hradiště textovou zprávou. Jde to již v mnoha českých městech, nechceme zůstat pozadu, řekl dnes novinářům místostarosta Květoslav Tichavský. Řidiči si dosud musejí ve zpoplatněných zónách kupovat parkovací lístky v automatech či mohou využít předplacené karty. Radnice již vybrala dodavatele služby a placení prostřednictvím mobilů chce zavést zhruba do poloviny letošního roku.

Město podle Tichavského oslovilo dvě firmy a na základě jejich nabídky poté uzavřelo smlouvu na čtyři roky se společností Erika. „Udělala nám propočty nejlépe, nejvíce nám to vyhovovalo. Parkující nebudou platit víc, patnáctiprocentní marže firmy půjde na úkor města,“ poznamenal Tichavský. Dodal, že město nyní připravujeme konkrétní podobu služby, s níž následně seznámí obyvatele Uherského Hradiště i okolí.

Podobně jako v jiných městech i v Uherském Hradišti platí systém, že čím blíže centru řidič zaparkuje, tím více zaplatí. Za první hodinu parkování je to od března deset až 25 korun. Podle mluvčí radnice Petry Zemčíkové město vybere ročně na těchto poplatcích kolem sedmi milionů korun. Parkovací plochy jsou rozděleny na tři zóny, zpoplatněno je celkem zhruba 1150 míst. Cílem těchto opatření není podle Tichavského cílená snaha o vysoký zisk do městské pokladny, ale regulace dopravy ve středu města.

Placení parkovného prostřednictvím mobilů připravuje například olomoucká radnice. Loni jej zavedli například v Českých Budějovicích, Děčíně nebo v Hradci Králové.