Z Komína budou úředníci vyrážet na elektrokole. Starosta jde příkladem

Brno - Neobvyklý dopravní prostředek ode dneška využívají úředníci městského úřadu v Brně-Komíně. Své pochůzky teď vyřizují na elektrokole. Ekologickou variantu pohybu po městě začali využívat jako první v kraji.

„Dostali jsme nabídku od výrobce kol, který pochází právě z Komína, jestli bychom nechtěli jejich elektrokolo bezplatně využívat. My jsme rádi souhlasili, protože je to pro nás velmi výhodné. Dostaneme se tam, kam autem vjet nemůžeme. Budeme na něm jezdit zejména po městě, kde je při dopravní špičce bicykl mnohem rychlejší než auto,“ vysvětlil důvody pro používání elektrokola starosta Brna Komína Karel Hledík (ODS).

Pro jízdu na elektrokole není potřeba benzín, řidičský ani technický průkaz. Stačí jen nabít baterii v jakékoli běžné zásuvce stejným způsobem jako třeba mobilní telefon. Elektrokolo ujede až třicet až šedesát kilometrů na jedno nabití, záleží při tom na terénu, váze cyklisty ale hlavně na tom, jak motoru pomáhá vlastním šlapáním.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

„Elektrokolo je pořád kolo. Je to ekologické, rychlé a jednoduché,“ vyjmenoval výhody elektrokola jejich prodejce Igor Slavík. S elektrokoly mají zkušenosti i ve Znojmě. Loni v září tam vznikla první půjčovna elektrokol v České republice. Nyní městský úřad uvažuje, že jedno elektrokolo pořídí pro poštovní doručovatelku znojemské radnice.