Poslanci „Hradišťáky“ zklamali. Beúplatný převod věznice neprojednali

Uherské Hradiště - Kauza věznice, v níž v padesátých letech umírali političtí vězni a o jejíž budovu chce získat Uherské Hradiště do svého vlastnictví, stále není u konce. Přestože měla celou záležitost řešit sněmovna na svém včerejším večerním zasedání již ve druhém čtení, k bodu se poslanci vůbec nedostali.

Uherskohradišťským tak nezbývá nic jiného, než počkat na jednání v nové sněmovně po volbách. A nebo veznici odkoupit či případně požádat o její bezplatný převod ve veřejném zájmu. V tom je ale háček. Pak by totiž věznici nemohla radnice ani zčásti využít ke komerčním účelům, z nichž by chtěla pokrýt část nákladů na její rekonstrukci. Budova bývalé věznice tak bude ještě nějaký čas chátrat. „Jsme z toho velice smutné a nezbývá nám nic jiného, než svolat mimořádné zastupitelstvo, kde celou věc znovu projednáme. Já osobně chci iniciovat úplatný převod a ne čekání na novou poslaneckou sněmovnu, ale uvidíme. Musí se to řešit,“ uvedl starosta Uherského Hradiště Libor Karásek (ODS).

Varianta šestnácti milionů, kterou podporuje ministerstvo spravedlnosti a část zastupitelů, počítá s tím, že radnice vše zaplatí a objekt přejde na město okamžitě. Prvních osm milionů by přitom zaplatila ihned při podpisu smlouvy a zbylých osm milionů ve splátkách. Podle Karáska by prvních osm milionů za město zaplatila nadace, která působí v Uherském Hradišti, a která je spojena s holdingem Synot. To se ale některým zastupitelům nelíbí.

V padesátých letech minulého století byla věznice v Uherském Hradišti obávaným místem, kde státní bezpečnost velmi krutě týrala a také popravovala odpůrce komunistického režimu. Radnice Uherského Hradiště by si velmi přála, aby památka těch obětí byla uctěna pokud možno v opraveném komplexu. Dnes budova chátrá. Cena za rekonstrukci byla předběžně odhadnuta na 500 milionů korun.