Krásná a zdravá dětská obuv vznikne ve spolupráci Zlína a Nového Zélandu

Zlín - Designéři ze zlínské Univerzity Tomáše Bati se rozhodli spojit síly s kolegy ze vzdáleného Nového Zélandu a vytvořit společnými silami „ideál v obouvání“. Krásnou a zdravou dětskou obuv. Do Zlína proto dorazila přední novozélandská designérka Angela Roper. Hlavním úkolem skromné ženy, která nedávno přijala post designové manažerky v oděvní a obuvnické firmě, je dětskou obuv zdkonalit po všech stránkách.

„Historie, dědictví, které máte, je neuvěřitelně inspirativní. Připadám si podobně jako ve velké cukrárně. Tolik lahůdek, takové bohatství. Je to velmi vzrušující,“ prohlásila usměvavá dáma z opačného konce světa, která se přijela do Zlína přiučit a zároveň přivézt své designérské zkušenosti.

Nový Zéland se totiž sice stává designérskou velmocí, nemá ale univerzitu, která by nabízela specializované obuvnické obory. Angela Roper chce proto najít ideální botičku společně s odborníky na boty v zemi, kde se boty šijí a vyrábějí celá desetiletí, v českém Zlíně. „Nemůžeme konkurovat Číně levnou pracovní silou. Má smysl zaměřit se na design, na kvalitu a zdraví. Většina rodičů chce dát svým dětem to nejlepší,“ vysvětluje své záměry Novozélanďanka.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Vedoucí ateliéru designu obuvi Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati Jana Buch doufá, že projekt, na nměž společně spolupracují, pomůže obnovit výrobu obuvi ve Zlíně a přinese spolupráci i pro drobné firmy. „Zlíňáci umí dělat užásné boty té nejvyšší kvality a teď mají možnost opět to ukázat,“ dodala Jana Buch.

Mezi nejčastější chyby výrobců prý stále patří špatné tvary kopyt a materiál. Ideální dětská bota má být kožená, prodyšná a snadno ohebná. Nesmí být jen zmenšeninou dospělé.

„Pokud pokazíme dětskou nohu, už to nikdy nevrátíme. A ty zdravotní problémy, které tam můžou vzniknout, jsou neskutečné a hlavně člověka budou provázet po celý život,“ varuje Jana Buch. Bližší podrobnosti o zlínsko-novozélandské spolupráci budou její aktéři znát za několik týdnů.

Vydáno pod