Letošní slámové víno ochutnají vinaři až za půl roku

Brno - Několik zimních měsíců odpočívaly na slámě nebo byly zavěšené v suché, dobře větrané místnosti. V těchto dnech končí jejich sklizeň. Hrozny připravené pro výrobu slámového vína jsou typické svou cukernatostí. Výsledkem je extrémně sladké exkluzivní víno, svou chutí typické pro jižní Moravu. Běžná vína roku 2009 lze ochutnat a posoudit už nyní. Víno slámové se ale bude pít až za půl roku. Jejich výrobci se však shodují, že minulý rok byl pro kvalitu vín velice vydařený. A tak i to slámové bude lahodné.

Termín „slámové víno“ pochází z historie. „Hrozny se dříve uchovávaly na slámě. Nebyly dnešní technologie, které by zachovaly hrozny čerstvé,“ uvedl vinař Roman Staněk. Vyvrací tak mýtus, který je mezi lidmi rozšířen, že slámovému vínu dodává chuť právě sláma, na které jsou hrozny rozloženy.

Během minimálně tří měsíců se z hroznů odpařuje voda, čímž vzniká extrémně sladký podklad pro vylisování. „Běžná výlisnost normálního vína je kolem sedmdesáti procent. U slámového vína je tomu patnáct až dvacet,“ vysvětluje exkluzivitu slámového vína technolog Jan Hrachovský.

Pro spoustu lidí je slámové víno spojeno s luxusem a vysokou cenou, kdy hodnota jedné láhve začíná na 500 Kč. „Cena je dána spoustou práce, která je potřeba do výroby vložit. Hrozny se musí sbírat velice opatrně, aby se nepoškodily a mohly se skladovat. Vše se musí dělat ručně,“ vysvětluje Hrachovský a dodává, že se nejedná o víno k běžné konzumaci: „Obsah cukrů u běžných suchých vín je tři gramy. Slámové může mít až 250 gramů. Je to v podstatě takový med. Hodí se spíše na zvláštní příležitosti a přípitky“

Veškerá sladká vína (slámová, ledová) jsou doménou spíše oblasti střední Evropy. Slámová vína je možné spatřit i jižněji, bude se však jednat většinou o raritu. „V České republice je tento způsob výroby vína snad nejrozšířenější v rámci Evropy. Setkat se s ním však můžeme v sousedním Rakousku, Německu, Slovensku, něco málo jsem měl možnost porovnat i ve Francii,“ shrnul Staněk.

A jaká budou vína minulého roku? „Běžná vína roku 2009 již můžeme ochutnat a jsou velice kvalitní. Na slámové budeme muset počkat minimálně až ke konci tohoto roku,“ doplňuje Staněk, kdy si budeme moci na exkluzivních vínech pochutnat.

Vydáno pod