Zlínský patent nabízí výrobu bionafty z bezcenných odpadních tuků

Zlín - Převratný objev se podařil vědcům z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Ve svých laboratořích přišli na to, jak bezcenné odpadní tuky určené k likvidaci přeměnit na bionaftu. Ta se dnes získává především z řepkového oleje. Zlínští vědci chtějí vyzkoušet výrobu většího množství a žádají o evropský patent. Bionaftu vyrobenou jejich metodou by podle jejich názoru mohli řidiči začít tankovat do tří let.

Vědecký tým ze zlínské univerzity dokázal, že ekologická bionafta, povinně přimíchávaná do té klasické, se dá získat i jinak než z nejčastěji užívaného řepkového oleje. K výrobě lze použít odpadní tuk, třeba přepálený olej po smažení nebo tuky, kterých se bez užitku ve velkém zbavují koželužny a ještě za jejich likvidaci platí.

„Naše technologie umožňuje přímo transformovat nečistoty na výrobu bionafty. Produkce je relativně vysoce jakostní glycerin a vysoce jakostní nafta,“ potvrdil šéf výzkumného týmu, profesor Karel Kolomazník.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Nápad vyrobit bionaftu z odpadních tuků není zcela nový

Využít odpadní tuky k výrobě bionafty není sice nový nápad, dosud známé způsoby výroby však byly příliš drahé. Teprve zlínští technologové objevili postup, díky kterému se to vyplatí. Výzkum trval pět let. Jeho výsledky ochrání mezinárodní patent.

„Zájem průmyslu je velký, ale chci upozornit na to, že my teprve končíme laboratorní výzkum. Připravujeme konkrétně příští týden poloprovozní zkoušku, řádově asi ze sta kilogramů,“ upřesnil profesor Kolomazník.

Nadšení z objevu nejdřív poněkud tlumil fakt, že při procesu vzniká nepříjemný zápach. I tento problém se podařilo odstranit. „Voní po zkažených slanečcích. Nicméně tento plyn je významný produkt i pro chemický průmysl, jsme schopni ho absorbovat a je možné ho použít pro další výrobu,“ vysvětlil člen týmu Jiří Pecha.