Moje papírové veličenstvo představí díla malých „eko“ tvůrců

Brno - Novému knižnímu veličenstvu se budou moci poklonit návštěvníci Knihovny Jiřího Maheny v Brně. Už od devatenáctého dubna. O nejlepší vlastnoruční vyrobky, které vyhrály soutěž Moje veličenstvo kniha, soutěžili školou povinní. Pořádající EkoCentrum v Brně se tak snaží alespoň částečně vychovávat nejmladší generaci k vědomí, že recyklovaný papír a zužitkování zdánlivě nepotřebných surovin, je tou nejlepší cestou do budoucna.

Děti v kategoriích do osmnácti let soutěžily o nejoriginálnější kousky - porota hodnotila především výtvarné a estetické pojetí, literární nadání, technické zpracování, ale také použití recyklovaných materiálů. A samozřejmě celkový dojem.

„Mým úkolem bylo hodnotit originalitu, což je u tolika knih obtížné. Bavilo mě, když kniha nevypadala jako kniha, ale byli do ní vloženy čajové sáčky. Takových nápadů tam bylo několik a profesionálové by se mohli učit,“ vysvětlil své hodnocení herec Patrik Bořecký, jehož role v porotě byla posoudit právě originalitu díla.

Absolutním vítězem již šestého ročníků se stalo kolektivní dílo - interaktivní leporelo žáků první až čtvrté třídy základní školy z Babic nad Svitavou.„Sešlo se nám 81 prací, což je rekord všech předchozích ročníků. Práce nejsou pouze z Brna, ale třeba ze Žďáru nad Sázavou nebo Pardubic,“ uvedla organizátorka akce Petra Veselá z Ekocentra v Brně. Radost na dětských tvářích vykouzlily především ceny - hračky pro nejmenší, pro ty starší pak „normální“ knihy. Po slavnostním vyhlášení si všichni pochutnali na dortu.

Všechna soutěžní díla budou moci návštěvníci obdivovat v Knihovně Jiřího Mahena od 19. dubna do 16. května. Výsledky soutěže ve všech kategoriích budou zveřejněny na stránkách EkoCentra.