Sponzorský dar jako úplatek? Obžalovaná koncipientka vyvázla bez trestu

Brno - Za nabídku sponzorského daru soudní znalkyni skončila na lavici obžalovaných brněnská advokátní koncipientka Lydie Lamáčková. Případem se dnes zabýval brněnský městský soud - podle něj ale k trestnému činu nedošlo. Státní zástupce se odvolal, rozhodovat tak bude ještě soud krajský. Ženě hrozí až dvouletý trest.

Lydie Lamáčková navštívila v březnu 2009 jako obhájkyně klienta soudní znalkyni, která v jeho případu zpracovávala posudek. Při osobním rozhovoru prý nabídla znalkyni sponzorský dar. Podle státního zástupce se tak jednoznačně dopustila trestného činu uplácení.  

„Já mám za to, že to muselo být nutně chápáno jako nabídka úplatku. V životě jsem neslyšel o případu, že by obhájce nabízel znalci sponzorský dar, to je věc, která probíhá za jiných okolností, rozhodně nepatří do vztahu mezi obhájcem a znalcem,“ uvedl státní zástupce Jan Petrásek.
 
Na případ upozornil státní zastupitelství Okresní soud v Jihlavě, u kterého se klient Lydie Lamáčkové soudil o opatrovnictví dítěte. Podle státního zástupce se koncipientka snažila ovlivnit soudní znalkyni v jeho prospěch. Městský soud v Brně ale dnes její vinu nepotvrdil.
 
Podle soudce bylo chování koncipientky sice na pováženou, ale nepřekročilo hranici trestného činu. „V některých bodech odůvodnění s rozhodnutím soudu nesouhlasím, ale s rozhodnutím jsme spokojeni,“ uvedl obhájce obžalované ženy Ondřej Adametz. Odvolal se ale státní zástupce, případ tak znovu otevře brněnský krajský soud. 

Koncipientka z Brna chtěla ovlivnit soudní znalkyni (zdroj: ČT24)