Na dálnicích řádí gang „propichovačů pneumatik“. Podívejte se na jejich taktiku

Jižní Morava - Na hlavních silničních tepnách jižní Moravy řádí organizovaný gang zlodějů. Policisté jim říkají píchači. Řidičům na parkovištích podél dálnice propichují pneumatiky, tím odlákají jejich pozornost a lehce je pak okradou. Na kontě mají desítky takových přepadení, jen kolem Brna v poslední době pět při kterých si přišli na více než 400 tisíc korun.

Gang dálničních zlodějů vždy postupuje podle jednoduchého scénáře. Když řidič dotankuje a jde zaplatí účet, propíchne mu jeden z mužů pneumatiku, druhý sleduje jak u pokladny zadává PIN kód jeho platební karty. Auto se zbytkem skupiny čeká opodál a hned jak řidič vyjede z čerpací stanice, pověsí za něj.

„Po ujetí pěti až deseti, maximálně patnácti kilometrů zjistí, že má defekt na vozidle, vyměňuje pneumatiku a právě v tomto nestřeženém okamžiku k němu přijede ten pachatel, který si to vozidlo otevře a vezme si co potřebuje,“ uvedl Bohumil Dvořák, vedoucí dálničního oddělení Chrlice, na jehož území se zloději často vyskytují. Dobře organizovanou skupinu zlodějů znají třeba na čerpacích stanicích v obou směrech dálnice D2 u Hustopečí.

„Oni jsou tak šikovní, že během pěti vteřin ani nepoznáte, že něco propíchnou. Dělají, že jim něco spadlo a už to je,“ popisuje zkušenosti s dálničními piráty jeden z provozovatelů čerpací stanice. „Dokážou tu obsluhu čerpací stanice nějakým způsobem zaujmout, přitom zjistit kam směřují kamery, a pak být mimo jejich dosah,“ definuje taktiků zlodějů Dvořák. 

Nejatraktivnější jsou pro gang řidiči v luxusních vozech

Zloději si vybírají hlavně cizince v drahých autech, kteří tankují plnou nádrž a nechávají věci pohozené ve voze. Snadno se jich pak během několik vteřin zmocní. "Jsou tu indicie, že je to nějaká organizovaná skupina ze Slovenska. Jedná se spíše o takový albánský typ, řekl bych jakoby tmavší osoby,“ přibližuje zloděje Dvořák.

Auta piráti čerpacích stanic často střídají. Během pěti přepadení, ke kterým došlo kolem Brna se objevili ve Fordu Escortu, BMW a Audi Q7. Celkem si zatím přišli na nejméně 400 tisíc korun. Policie ale nevylučuje, že mohou mít na svědomí takových krádeží více.