Lidé si připomněli 65. výročí vypálení osady Ploština

Drnovice (Zlínsko) - Pamětníci, příslušníci armády, politikové, ale i obyčejní lidé se dnes sešli u památníku na Ploštině, aby si připomněli 65. výročí vypálení tamní osady. Nacisté 19. dubna 1945 zastřelili či zahnali do plamenů 24 lidí a zapálili deset z celkem dvanácti domů. Byla to krutá odveta za to, že místní lidé pomáhali partyzánům. Jejich hrdinství dnes ocenil i ministr obrany, který udělil osadě záslužný kříž I. stupně.

„Je to jedno z nejvyšších státních vyznamenání. Určitě je to pro obec a občany významné ocenění a hlavně je to ocenění a zadostiučinění pro všechny padlé spoluobčany, kteří tady položili své životy,“ uvedl Tomáš Zicha, starosta obce Drnovice, v jejímž katastrálním území se Ploština nachází.

Pasekářské osady roztroušené po Vizovických vrších se na přelomu let 1944 a 1945 staly útočištěm pro členy partyzánského hnutí. V okolí Zlína totiž začala operovat 1. československá partyzánská brigáda Jana Žižky pod velením majora Dajana Baranoviče Murzina. Pasekáři poskytovali partyzánům jídlo, základní ošetření, přístřeší, někteří jim také pomáhali při akcích. Osud Ploštiny se ale začal naplňovat v době, kdy se k jednotce přidali dva zrádci, konfidenti zlínského gestapa.

Pamětnice: Matka klekla na kolena a prosila je, aby odešli

Oba muži, zřejmě motivováni penězi, přivedli okupanty na Ploštinu a vyzradili jim chlebodárce partyzánů, kteří se, byť proti přesile, chystali k obraně osady. „Moje matka klekla na kolena a prosila je, aby odešli. Říkali jsme si, že když Němci nic nenajdou, seberou se a odejdou. Ale nevěděli jsme, že to je zrada. Jeden ze zrádců pak při výslechu řekl, že kdyby Němci u nás zastihli partyzány, vypálili by i Vysoké Pole a Drnovice,“ vzpomínala jedna z posledních žijících pamětnic události Božena Húšťová, které tehdy bylo 16 let. Při následném masakru přišla o bratra, jehož spolu s ostatními muži nacisté zaživa upálili. Sama tehdy vyvázla, když ji z hořícího domu pustil důstojník SS.

Několik ploštinských domů bylo znovu postaveno roku 1947 a téhož roku byla vysvěcena nově postavená kaple, na jejichž pilířích jsou desky se jmény všech umučených. V roce 1975 byl vybudován Národní kulturní památník odboje a roku 1985 v jedné z nově postavených usedlostí otevřena expozice Muzea jihovýchodní Moravy o boji proti fašismu a za osvobození v okrese Zlín. Obec Drnovice také k výročí vydala zhruba po 15 letech novou brožuru o tragických událostech nazvanou Ploština - příběh psaný ohněm. Autorem je historik Tomáš Chmela. Kniha obsahuje například fotografie, které dosud nebyly publikovány.

Socha partyzána
Zdroj: ČT24
Vydáno pod