Vedení města chce pro chudé sociální bydlení, pro mladé manžele zase startovací byty

Brno - Vedení Brna mění strategii bydlení v městských bytech. Pro červnové zastupitelstvo už rada chystá návrh na vyčlenění sociálních bytů ze stávajícího bytového fondu a nákup asi dvou set nových menších bytů pro mladé manžele.

Sociální byty by měly být řešením pro lidi, kteří mají dlouhodobě nízký příjem a nebo kvůli přechodnému období, kdy neměli dostatek finančních prostředků a přišli o ubytování. Nemělo by se tedy jednat o byty pro nepřizpůsobivé občany, kteří dlouhodobě své dluhy neplatí, ale jednoduše o osoby, které mají problém například i s deregulací nájemného. S tempem zvyšování cen za pronájem bytů mají totiž velké problémy například senioři. „Sociální byty jsou určeny pro lidi, kteří mají sice příjmy, ale jen nízké. Každý nájemník ví, že poslední dobou došlo k prudkému zvyšování nájemnného, a na to samozřejmě ti nejchudší nejsou schopní reagovat. Sociální byty by byly určeny pro lidi, kteří jsou schopni platit nájem, ale pouze v jakémsi nízkém pásmu,“ vysvětluje strategii vedení města náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Městský bytový fond Brna je už poměrně omezený. Některé městské části se svých bytů už zbavily, respektive je zprivatizovaly. O výstavbě nových bytů nebo holobytů magistrát neuvažuje. „Nemáme v plánu vymezovat celé domy, které by byly plné sociálních bytů. Měly by to být skutečně jednotky v různých obecných domech. První sociální byty by měly vzniknout rekonstrukcí nevyužívaných bytů v centru města,“ říká Pospíšil. Zastupitelé by měli projekt schvalovat na červnovém zastupitelstvu, náměstek se ale už teď obává, že zřejmě nebude průchozí bez problémů. Výkon, včetně té prevence správy bytů bude zčásti na městských částech, což se nemusí úplně líbit, ale jinak by ten systém nebyl do budoucna udržitelný. Další problém by už mohl být ten politický, jestli se má lidem s nízkými příjmy pomáhat, nebo je nechat se postarat sami o sebe, už nestojí na věcných argumentech, ale na tom, jak kdo vnímá svět.

Oliver Pospíšil (ČSSD), náměstek primátora, o sociálních bytech (zdroj: ČT24)

Start pro mladé manžele: Město nakoupí 200 bytů

Daleko větší šanci na realizaci má druhý projekt vedení města, a to vybudování tzv. startovacích bytů pro mladé manžele. „Startovací byty nejsou z kategorie sociálních bytů. Jsou to byty, které by měly být zaměřeny na mladé manželské páry do 35 let v tom pásmu průměrných příjmů. Město by jim tedy v budoucnu mohlo nabídnout formou losování malé byty, které budou na 5 let jejich domovem, a můžou si nastřádat a zařídit stavební spoření a dostat se snáz ke svému bydlení,“ vysvětluje záměr Pospíšil. Město by mělo v červnu odsouhlasit nákup asi 200 bytů, které se teď buď dostavují, nebo se jejich stavba připravuje. Nové byty budou základně vybavené a opět budou jen malometrážní. Počítá se s rozlohou mezi 30 a 60 metry čtverečními, tedy 1+KK až 2+1. Byty budou moci páry využívat maximálně pět let, poté je budou muset předat jinému manželskému páru. Umístění v bytě se bude určovat losováním. Nájemné by mělo vycházet zhruba na 50 Kč za metr čtvereční, takže ušetří novomanželům peníze, které poté budou moci investovat do svých hypoték a stavebních spoření. První desítky bytů by se měly zakoupit už letošní rok, magistrát na to vyčlení několik set milionů korun.

Sociální byty by samozřejmě měly být malometrážní a kvalita také bude odpovídat nízkému nájmu. Ten bude zřejmě 40 korun na metr čtvereční a každoročně by se měl zvyšovat jen o inflaci. Žádné jednostranné skokové navýšení nájmů by tak lidem s nižšími příjmy nemělo hrozit. Smlouva na pronájem sociálního bytu bude pouze na dobu určitou a každé dva roky se bude muset obnovovat. V případě, že by nájemníci porušovali některá pravidla, následoval by přísný postih - v nejzazším případě vyhazov z bytu. „Budou pravidelně sledování, jestli je jejich platební morálka v pořádku, a pokud by se ukázalo, že je tam nějaký výpadek, tak by okamžitě měli zafungovat ti pracovníci, kteří zjistí, v čem je problém“ dodává Pospíšil.

Kde vzít sociální byty