Slučování středních škol pokračuje, zrušit se má zahradnická škola v Brně Bohunicích

Brno - Nerušte zahradnickou školu v Brně-Bohunicích. Ke hlasu nespokojených studentů se přidává i tamní radnice. Nelíbí se jim plán Jihomoravského kraje školu se stoletou historií, která se nedávno sloučila s podobným zařízením v Rajhradě, úplně zavřít. Bohunický areál s parkem a skleníky se má prodat. Krajští politici argumentují jasně - jedna zahradnická škola v regionu prý stačí a provoz té rajhradské je levnější.

Ústav pro vzdělávání zahradníků z jižní Moravy tady fungoval už za Rakouska-Uherska. Budova od věhlasného architekta Dušana Jurkoviče a kolem ní park a skleníky stojí, teď už v sousedství paneláků a pražské dálnice, dodnes. 

Historie školy se začala psát v roce 1901. 109 let poté se zřejmě začíná psát její epilog. S tím, že by se bohunické učiliště mělo zrušit, se nechtějí smířit studenti ani místní radnice. Umíráček bohunické střední zahradnické škole zvoní už dlouho. Od roku 2004, kdy ji kraj sloučil se školou rajhradskou. 
 
Jasný plán ale bohuničtí nemají, rádi by prý však místu zachovali původní ráz. A ještě jedna šance - ti, kterým se rušení nelíbí, chtějí navrhnout, aby se z Jurkovičkovy stavby stala kulturní památka. Osud zahradnické školy v Bohunicích přesto není zpečetěn, hlasovat by o ní v blízké době měli jihomoravští zastupitelé.

Studenti se bouří proti rušení zahradnické školy v Bohunicích (zdroj: ČT24)