Hrad Špilberk čekají další opravy

Brno - Rozsáhlé rekonstrukce se dočká jižní křídlo brněnské dominanty hradu Špilberku. Po jejím dokončení se turisté i milovníci kultury podívají také do takových prostor hradu, které jsou prozatím veřejnosti uzavřeny.

Novou podobu bude už brzy mít jižní křídlo brněnského hradu Špilberku. To se kromě venkovních úprav dočká například i znovuzprovoznění hradní vinárny s tajemným sklípkem, vybudování nového turistického centra anebo zázemí pro účinkující na kulturních akcích. „Počítá se samozřejmě se zvýšením počtu návštěvníků přicházejících každoročně na hrad Špilberk, protože zde naleznou nové prostory, které dosud přístupné nejsou.,“ vypočítává přínos rekonstrukce ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian.

Mezi dosud uzavřené prostory patří například i východní bašta. Vyhlídku z ní si zatím každý proto vychutnat nemůže. Brzy se to změní.

Hrad Špilberk se dočká rozsáhlé rekonstrukce (zdroj: ČT24)

Při projektování opravených interiérů se architekti snažili o propojení historie a současnosti. „Musíme skloubit, aby projekt vyhovoval jednak muzeu a expozicím a jednak památce jako takové, to samozřejmě občas jde trošinku proti sobě,“ vysvětluje architekt Radko Květ.

Projekt rekonstrukce je už hotový kompletně, v květnu by město chtělo vybrat firmu, která opravy provede. „Celkem se počítá s finanční náročností ve výši 151 miliónů z toho 42 miliónů poputuje z fondů Evropské unie,“ řekla Soňa Haluzová z tiskového odboru brněnského magistrátu.

První přípravné práce současné rekonstrukce začnou na Špilberku už koncem prázdnin. Opravy, které by měly být hotovy za dva a půl roku navazují na celkovou půlmiliardovou rekonstrukci, která byla dokončena v roce 2000.