Pražští radní rozhodli o osudu Slovanské epopeje

Praha/Moravský Krumlov - Moravský Krumlov přijde o své největší turistické lákadlo. Slovanská epopej Alfonse Muchy se z jižní Moravy přesune do Prahy už v létě. Rozhodli o tom pražští radní. Původně se přitom měli dohodnout, zda slavné obrazy pošlou na výstavu do Japonska. Zapůjčení díla odmítli a rovnou rozhodli  o jeho dalším osudu. Cyklus dvaceti obrazů zůstane v Moravském Krumlově jen do konce června. Nejpozději do září by se pak měl přesunout do pražského Veletržního paláce.

Starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý (ODS) s rozhodnutím pražských radní nesouhlasí. „Veletržní palác není důstojným stánkem. I podle mínění Johna Muchy, který hlídá etický odkaz svého děda, se tento prostor nehodí pro vystavování takového monstrózního díla,“ uvedl.  Radní pro kulturu Ondřej Pecha (ODS) si však myslí pravý opak. „V Praze v současnosti není prestižnější a kvalitnější prostor na výstavu tohoto díla. Dokonce se domnívám, že i sám malíř Alfons Mucha by měl velkou radost, že jeho dílo bude na území Národní Galerie,“ uvedl. 

Cyklus dvaceti obrazů Alfons Mucha odkázal Praze, ovšem s podmínkou, že bude vystaven v nových prostorách postavených speciálně pro něj. Tak se však nikdy nestalo, dílo mohli od šedesátých let turisté obdivovat v zámku v Moravském Krumlově. Ten byl hlavním argumentem pražských radních. „Vzhledem k tomu, jaký je stav zámku v Moravském Krumlově, rada doporučila, abychom toto dílo v co nejkratším možném termínu umístili na území hlavního města Prahy,“ uvedl radní Pecha. Podle starosty Moravského Krumlova Jaroslava Mokrého se v zámku Epopeji daří dobře. Jeho slova potvrzuje i vnuk slavného malíře John Mucha. „Magistrát se hrozně bojí, že Epopej v Moravském Krumlově chátrá, což není pravda. Epopej vydržela už přes čtyřicet let, Moravský Krumlov se o ni velice dobře stará,“ tvrdí potomek slavného malíře.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)