Jihomoravský kraj a Vysočina chtějí rozseknout letitý spor

Lubné - Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina se rozhodly vyřešit dlouhotrvající majetkové spory. Dvacet čtyři obcí na Tišnovsku už před šesti lety připadlo pod správu Jihomoravského kraje. Vysočině ale zůstaly pozemky pod silnicemi. Hejtmani Michal Hašek a Jiří Běhounek dnes podpisem v obci Lubné na pomezí obou krajů přislíbili, že starý dluh konečně vyřeší. Obyvatelé těchto vesnic už tak nebudou muset jezdit za úředníky až do Jihlavy.

Pokud byly silnice ve správě kraje, museli se Jihomoravané domlouvat se svými sousedy na jejich opravě. „Když byl pozemek pod silnicí ve správě Kraje Vysočina, tak jsme museli pro veškerá stavební povolení jezdit na Krajský úřad do Jihlavy,“ stěžuje si starosta Dolních Louček Ladislav Tichý (nez.).

A právě podpis smlouvy - memoranda - zaručuje, že se kraje začnou problémem intenzivně zabývat. „Jednání, které proběhlo snad vyřeší celou záležitost, aby pozemky i silnice měly jednoho majitele,“ věří hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD).

starosta Dolních Louček Ladislav Tichý (nez.) (zdroj: ČT24)

Vlastnické poměry na hranicích krajů nejsou jediným problémem, který trápí obyvatele těchto obcí. „Co zůstává ještě restem nikoliv krajů, ale celé České republiky je, že dodnes se nepodařilo sjednotit výkon soudnictví. Paradaxně celý okres Brno-venkov připadá pěti okresním soudům a pěti okresním státním zastupitelstvím,“ posteskl si hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD).

Vydáno pod