Rusko ocenilo bojovníky za svobodu

Brno - Ruská federace předala ocenění českým legionářům bojujících v řadách Rudé armády proti Německu. Pamětní medaile a diplom po pětašedesáti letech připomínají konec druhé světové války. Asi třicítka veteránů byla oceněna generálním konzulem Ruské federace v Brně Valery Dergačevem. Dalších třicet bojovníků pak bylo oceněno v zastoupení nebo in memoriam. Protože v řadách Rudé armády bylo možné bojovat od sedmnácti, nejmladší oceněný tak měl úctyhodných 82 let.

Od války uplynulo už 65 let a ocenění jsou tak posledními pamětníky největší války v dějinách lidstva. „Připomenutí jejich zásluh má rozhodně význam pro mladší generace, aby si uvědomily, jaké hrůzy vůbec byly,“ shrnul za Jihomoravský kraj zastupitel Zdeněk Dufek a dodal, že je to vůbec poprvé, kdy kraj ocenil veterány.

„Bohužel mnoho veteránů už nemohlo přijít, protože jsou třeba v nemocnici. Takové veterány navštívíme a osobně jim předáme medaile,“ slíbil za ruskou stranu generální konzul Valery Dergačev.

Generální konzul Ruské federace v Brně Valery Dergačev (zdroj: ČT24)

„Jsem volyňský Čech a válka mě zastihla v roce 1944. To, co ocením je, že válka nevyžadovala žádný povolávací rozkaz. Lidé se všichni hlásili, aby se mohli podílet na osvobození Československa,“ uvedl jeden z pamětníků Jiří Tomeš. Ruská federace se rozhodla ocenit všechny legionáře bojující v Rudé armádě, těch je v České republice kolem tisíce.