Jazzfestbrno začal prvním koncertem

Brno - Brněnské hudební scény a koncertní sály budou po celý týden hostit jazzové mistry. Začal totiž devátý ročník přehlídky českých i zahraničních jazzových skupin Jazzfestbrno. Hlavní festivalové koncerty budou letos ve znamení hudebníků z kolébky jazzu - Ameriky, ale také z Francie nebo Polska.

Brněnské jazzové dny otevřel včera v Metro Music Baru první klubový koncert, na kterém zahrála karlovarská kapela Ali & the band. Na jazzové melodie, improvizace a uvolněné jamsessions se mohou návštěvníci těšit na tradičních hudebních scénách, hrát se bude v Metro Music Baru, na JAMU, Nové radnici, v jazzovém baru U kouřícího králíka, Semilassu, ve Starém Pivovaru a v Městském divadle Brno.

Letošní ročník mezinárodního jazzového festivalu přinese do klubů a koncertních sálů kromě tuzemských jazzmanů také mistry z Francie, Ameriky, Norska, Polska nebo Slovenska. Hvězdou letošního ročníku Jazzfestbrno je americký klávesista a producent George Duke, který také celý festival uzavře galakoncertem v Mětském divadle Brno v úterý 27. dubna.

Vilém Spilka, dramaturg JAZZFESTBRNO o festivalovém programu (zdroj: ČT24)

Dalšími slavnými tvářemi hudebního světa, které jazzový festival přivede do Brna, jsou kytaristé John Scofield a Kurt Rosenwinkel. Na brněnských jazzových dnech nebude chybět ani francouzský klavírista Jean-Michel Pilc a polský jazzman Pawel Kaczmarczyk. Z domácí produkce se představí vycházející hvězda českého jazzu Ondřej Pivec nebo saxofonista Ondřej Štveráček.

Festivalovou novinkou bude koncert na netradičním místě. Varhany ve funkcionalistickém kostele Husův sbor rozezní Ondřej Pivec se svým sólovým recitálem. Přesto, že Jazzfestbrno teprve začal, musí nyní pořadatelé řešit několik problémů. Z důvodu komplikací s letovou dopravou se festivalu nezúčastní švédská skupina the Stoner a kvůli nové městské vyhlášce o hluku v ulicích se Jazzfestbrno musel rozloučit s oblíbenými pouličními koncerty.

Vydáno pod