Školáci na jižní a východní Moravě oslavovali Den Země

Brno/Křenovice - Úklid hřiště, poznávací hry, sázení trávy před školou. Tak dnešní Den Země oslavili školáci na jižní Moravě. K akci, která se koná na celém světě, se připojilo i několik obcí.

Pro některé školáky byl dnešek víc než příjemný. Místo nudného sezení v lavici měli den nabitý aktivitami, které připomínaly, že je správné chránit přírodu. V Křenovicích na Vyškovsku na Den Země školáci například uklízeli hřiště, vyvěšovali citáty o přírodě a vyráběli obleky z PET lahví, igelitových sáčků a hliníku. „Představuji vězně, měli jsme ztvárnit nějakou zápornou postavu,“ popsal svůj kostým žák osmé třídy Filip Večeřa, který byl celý obalený do černého igelitu.

Jeho spolužáci zatím seli trávu před školou. „Je to tvrdá práce,“ žertoval školák David Kříž, když okopával školní pozemek. Jiné děti zase po Křenovicích vyvěšovaly cedulky s citáty, jak je důležité chránit přírodu. „Vybrala jsem si citát od Hanse Christiana Andersena, že příroda je proti nám ve výhodě, že ona bez nás může existovat, ale my bez ní ne,“ řekla o své cedulce Monika Grossová.

Reportáž Barbory Rácové (zdroj: ČT24)

Mladší děti pomáhaly před školou sázet rostliny. Zapojilo se i několik maminek, rodiče také přispěli na nákup hlíny a sazenic. „Myslím si, že je dobrá věc dětem něco ukázat a udělat něco pro zemi,“ vysvětlila Marcela Drápalová, proč se rozhodla pomoci.

Pestrý program měli i v Brně v základní škole na Bakalově nábřeží. Několik dětí šlo na výlet do přírody, některé zůstaly ve škole, kde měly speciální dílny. Učili se, jak vzniká čokoláda a co je to Fair Trade, tedy férový obchod, kdy jsou pěstitelé z rozvojových zemí za svou práci lépe placeni. Také si vařili bylinkové čaje, učili se třídit odpad a šetřit vodou. „Budeme hovořit o tom, jak je pro nás voda důležitá, že život bez vody není možný. Děti budou ochutnávat různé druhy vody – minerální, balenou a z kohoutku,“ popsala program učitelka Miloše Kucková.

Kromě škol speciální program připravily i některá města a obce. Například v Kyjově mohli lidé vidět divadelní představení, zastavit se u stánků ekoporadny, ale také se podívat na ukázky country tanců. Podobný program dnes měli i ve Zlíně. Na náměstí je až do odpoledne Ekojarmark, na radnici promítají filmy s ekologickou tématikou, školáci pomáhají s úklidem.

Den Země se poprvé konal v Americe v roce 1970. Od devadesátých let se slaví po celém světě. Má připomenout problémy životního prostředí a přispět k jeho zlepšení. I když připadá na dnešek, v Česku se konají oslavy už od začátku dubna. Mnoho obcí a ekologických organizací se k akci připojí až o víkendu.