Cyklistům se otevře osmdesátikilometrová stezka podél Baťova kanálu

Východní Morava - Osmdesát kilometrů jízdy po rovině od Kroměříže až do Hodonína nabízí páteřní cyklostezka u Baťova kanálu. Po několikaleté postupné výstavbě lokálních úseků v jednotlivých obcích a mikroregionech teď cyklostezku propojili v jeden celek. Ve Zlínském kraji převládá asfaltový povrch, díky kterému je trasa vhodná i pro in-line bruslaře. V kraji Jihomoravském vede stezka převážně po málo frekventovaných místních komunikacích.

„Křížení všech silnic a železničních tratí je řešeno mimoúrovňově. Cyklostezka nabízí ideální spojení plavby s cykloturistikou. Návštěvníci si třeba mohou na kole vyjet na delší výlet jedním směrem a zpět se svézt výletní lodí, která je přizpůsobena pro přepravu kol. Nabízí se také možnost nalodit se i s kolem na hausbót a kombinovat plavbu s vyjížďkami nejen podél Baťova kanálu, ale i do okolí,“ uvedla ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová.

Oficiální otevření nové páteřní cyklostezky se odehraje v sobotu 24. dubna v 15 hodin ve Starém Městě. Cyklisté mohou přijet například z Kroměříže. Z tamního přístaviště se v 9.15 hodin ráno vydá na cestu početný hlavní peloton, pojedou v něm i sportovně založení představitelé obcí a kraje. Zájemci se mohou přidat i odpojit kdekoliv. Kdo však dojede až do Starého Města, získá bonus. „V Sokolovně bude připraven zábavný program s občerstvením a country kapelou, který potrvá až do večerních hodin. Všichni cyklisté si také ve Starém Městě mohou ještě zajet na prohlídku zdejšího Památníku Velké Moravy, který se v lednu po dvouleté rekonstrukci opět otevřel veřejnosti. V tento den bude přístupný pro účastníky pelotonu zdarma a potkáte tu i průvodce v dobových kostýmech Slovanů,“ doplnil Jiří Durďák, projektový manažer Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu.

Cyklisté budou mít novou trasu podél Baťova kanálu (zdroj: ČT24)