Kvapil s Novotným zůstávají ve vazbě, Kvapil ale může disponovat s majetkem

Brno - Exstarosta Brna-Žabovřesk Aleš Kvapil a někdejší tajemník radnice Brno-střed Radovan Novotný měli být propuštěni z vazební věznice v Brně – Bohunicích. Oběma mužům podezřelým z korupce měla pomoci na svobodu kauce – 4 miliony pro Kvapila, 2 miliony pro Novotného. Státní zástupce se ale proti rozhodnutí o propuštění z vazby na poslední chvíli odvolal a oba muži tak dál zůstávají ve vazbě. Znovu se tak vazbou bude zabývat krajský soud. České televizi to potvrdil mluvčí krajského zastupitelství Hynek Olma.

Hynek Olma, mluvčí státního zastupitelství

Krajské státní zastupitelství v Brně podalo dne 22.4.2010 stížnost proti usnesením Okresního soudu Brno - venkov ze dne 19.4.2010, na jejichž základě měli být propuštěni z vazby na svobodu 59-letý zastupitel městské části Brno - Žabovřesky a dále 46-letý muž z Brna, mimo jiné za současného přijetí jimi složené peněžité záruky ve výši 4 mil. resp. 2 mil. Kč.

Důvodem podání této stížnosti je zejména skutečnost, že dle našeho názoru citovaný soud nezkoumal původ a okolnosti nabytí finančních prostředků obviněnými, které následně použili ke složení peněžité záruky v úhrnné výši 6 mil. Kč.

Za nehoráznost označil podobný postup právní zástupce Milan Staněk, nelíbí se mu, že státní zástupce se odvolal až poté, kdy byla složena kauce. Peníze za kauci se ale v tuto chvíli vracet nebudou, po podání stížnosti státního zástupce bude o vazbě znovu rozhodovat Krajský soud v Brně.

Aleš Kvapil ale přesto dostal jednu dobrou zprávu, krajský soud včera rozhodl o tom, že obstavení jeho majetku je neplatné. Kvapil tak bude moci svým majetkem disponovat.

Kauza odstartovala letos 11. února zatčením Radovana Novotného jen pár okamžiků poté, co od podnikatele Jiřího Štopla převzal milion korun v označených bankovkách. Měl to být úplatek za hladké schválení stavby takzvaného Sonocentra v Brně-Žabovřeskách. Tamního starostu Aleše Kvapila zadržela ve stejný okamžik policie v centru Brna, protože měl o všem vědět a za peníze zajistit hladký průběh stavebního řízení.