Jižní křídlo Špilberku projde rekonstrukcí

Brno – Rozsáhlé rekonstrukce se dočká jižní křídlo brněnské dominanty, hradu Špilberk. Po jejím dokončení se turisté budou moci podívat i do hradních prostor, které jsou prozatím veřejnosti uzavřeny. Kromě venkovních úprav se křídlo dočká například i znovuzprovoznění hradní vinárny s tajemným sklípkem, vybudování nového turistického centra nebo zázemí pro účinkující na kulturních akcích.

Ředitel Muzea města Brna Pavel Cyprián počítá se zvýšením počtu návštěvníků. Mezi prostory, které návštěvníci neměli ještě možnost nikdy vidět, patří například i východní bašta. Vyhlídku z ní si zatím každý vychutnat nemůže. Při projektování interiérů se architekti zase snažili o propojení historie a současnosti, jak prozradil majitel projekční kanceláře Radko Květ.

Projekt rekonstrukce je už hotový kompletně, v květnu by město chtělo vybrat firmu, která opravy provede. Mluvčí magistrátu Soňa Haluzová informovala, že celkem si rekonstrukce vyžádají 151 milionů korun, z toho 42 milionů poputuje z fondů Evropské unie. První přípravné práce současné rekonstrukce začnou na hradě Špilberk už koncem prázdnin.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Opravy, které by měly být hotovy za dva a půl roku, navazují na celkovou půlmiliardovou rekonstrukci, která byla dokončena v roce 2000.