Bývalé účetní, která zpronevěřila miliony, hrozí 12 let vězení

Zlín - Krajský soud ve Zlíně dnes začal řešit údajnou zpronevěru u Správy a údržby silnic Zlínska (SÚS). Státní zástupce Leo Foltýn ve věci obžaloval čtyři osoby. V rozsáhlé kauze, jejíž spis má přes 5600 listů, jsou stíhány dvě někdejší účetní společnosti, manžel jedné z nich a také bývalý šéf firmy, které údajně vznikla škoda za zhruba 11 milionů korun. Tři obžalovaní dnes u soudu vinu popřeli, čtvrtý odmítl vypovídat.

Bývalá účetní SÚS Jitka Weberová čelí obvinění ze zpronevěry, maření výkonu úředního rozhodnutí a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Podle obžaloby peníze společnosti vysála v letech 2006 - 2008. Hrozí jí pět až 12 let vězení.

Její muž Dušan Weber se zpovídá z pomoci ke zpronevěře, za což ho soud může poslat do vězení až na osm let. Část peněz totiž skončila na jeho účtu. Zbylá dvojice, někdejší jednatel společnosti Petr Hrančík spolu s účetní Hanou Houšťovou, čelí obžalobě z porušování povinnosti při správě cizího majetku se sazbou až tři roky.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Případ otevřel předloni v květnu sám Hrančík. Údajně nalezl falšované doklady, na něž upozornil zřizovatele SÚS, kterým je Zlínský kraj. Krajská rada následně muže odvolala z funkce, neboť prý „špatně nastavil vnitřní kontrolní mechanismy, které poté údajně dovolily s účetnictvím manipulovat a zkreslovat údaje“. Policie však posléze obvinila i jeho.

Společnost Správa a údržba silnic Zlínska vznikla v roce 2003 transformací z krajské příspěvkové organizace Správa a údržba silnic Zlín. Firmu založilo hejtmanství jako jediný vlastník, jejím hlavním cílem je údržba a oprava silnic, jejich součástí a příslušenství. Působí zejména na území Zlínska a zajišťuje zimní a běžnou letní údržbu na komunikacích ve vlastnictví kraje i státu.