Zemřel průkopník speleoterapie Drahoslav Říčný

Jižní Morava - Ve věku devadesáti let zemřel Drahoslav Říčný, nestor české alergologie a průkopník speleoterapie v Česku. Lékař, jehož výzkum, poznatky a metody usnadnily život tisícovkám pacientům s alergiemi a astmatem, byl v oblasti alergologie i přes svůj vysoký věk stále aktivní.

Podle svých kolegů a žáků by mohl být v nadsázce nazýván otcem všech astmatických a alergických dětí. Už v padesátých letech dokázal v alergologii aplikovat poznatky z imunologie. Svým nadšením přivedl k léčbě dětí také desítky svých žáků a následovníků.

„Byl náročný na sebe a na všechny okolo něj, své práci se věnoval vždy naplno. V léčbě astmatu prosazoval komplexní léčbu, ikdyž někteří rodiče očekávali spíše zázračnou pilulku. Svým nadšením nakazil všechny ostatní, bude mi velmi chybět,“ lituje alergoložka Milena Ošmerová, žákyně doktora Říčného.

Koncem sedmdesátých let se pozornost doktora Říčného obrátila do Moravského krasu. Dosáhl toho, že takzvaná speleoterapie se stala uznávanou metodou a v Ostrově u Macochy vybudoval léčebnu, kterou za 26 let existence prošlo už téměř dvacet tisíc dětí.Ty část dne tráví sportem i odpočinkem v jeskyních. „Bez jeho přičinění, by tady léčebna určitě nestála. U dvou třetin dětí se po léčbě prokázalo výrazné zlepšení jejich zdravotního stavu, jen u pěti procent nebyla speleoterapie účinná,“ řekl současný primář léčebny Pavel Slavík.

Oblasti dětské alergologie zůstal věrný i po odchodu do důchodu. Naposledy se v porodnici na Obilním trhu podílel na vyhledávání novorozenců s genetickou zátěží pro vznik alergie. „Jeho věk na něm nebyl znát. Snažil se hned v několika porodnicích zavést to, aby lékaři shromažďovali údaje o alergiích u rodičů. S léčbou dětí se tak může začít co nejdříve,“ uvedla lékařka Eva Ottová z Neonatalogického oddělení Fakultní nemocnice Brno.

Drahoslav Říčný také založil společnost astmatických a alergických dětí a vydával časopis bulletin, radící rodičům s léčbou, za své celoživotní dílo obdržel mnoho cen a vyznamenání.

Vydáno pod