Chtěl pomoci spolužákům, teď jej čeká disciplinární řízení

Brno - Student, který chtěl pomoci ostatním spolužákům a zveřejnil na stránkách informačního systému (IS) Masarykovy univerzity knihu rektora Petra Fialy a proděkanky Fakulty sociálních studií Markéty Pitrové, čelí disciplinárnímu řízení. Škola jej podle svých pravidel může i vyloučit. Vše se rozhodne 25. května, kdy komise složená ze studentů a pedagogů, vyřkne svůj verdikt. Studenta přitom již dnes hájí dva tisíce příznivců na sociální síti Facebook.

K facebookové skupině s názvem Protestuji proti disciplinárnímu řízení za vyvěšení naskenované knihy do IS se přitom přidávají nejen studenti, ale také pedagogové.

Masarykova univerzita však jasně říká, že student zveřejněním knihy v ISu porušil hned dvě pravidla: autorská práva a vnitřní předpisy Masarykovy univerzity. Podle nich smí studenti v systému vyvěšovat různé materiály pro studijní účely, nesmí se však nikdy jednat o celé dílo. A právě to se stalo v tomto případě. „Student umístil kompletní knižní dílo na IS způsobem, který umožňoval velkému počtu studentů se ke knize dostat,“ vysvětlil předseda disciplinární komise Bohuslav Binka a dodal: „Naše komise má rozhodnout, zdali tím překročil disciplinární řád.“

Obviněný student si přeje zůstat v anonymitě. Na Facebooku však vydal prohlášení, ve kterém se poškozeným stranám omlouvá: „Ještě jednou se hluboce omlouvám všem, kterým mé jednání mohlo způsobit újmu, a doufám, že tato kauza dopadne k všeobecné spokojenosti všech zúčastněných. Mým cílem nebylo nikoho poškodit či se obohatit, pouze jsem jednal za účelem poskytnutí relevatntních studijních materiálů pro studenty daného kurzu.“

Kniha, kterou údajný viník zveřejnil, je pro studenty politologie právě na zmíněné Fakultě sociálních studií povinným materiálem. Jeho motivem byla cena výtisku a její nepřístupnost ve fakultní knihovně. „Kniha je velmi drahá a když si ji chce student proto půjčit v knihovně, nedostane se k ní, protože počet studentů dalece převyšuje nabídku knihovny,“ vysvětlil jeden z inciátorů facebookové iniciativy David Kopecký.

Disciplinární řízení je naplánováno na 25. květen a vzbuzuje zájem prozatím pouze na internetu a v médiích. Vedení školy se však problémem hodlá zabývat. „Všichni, kdo chtějí tento problém řešit, mohou využít svého práva vystoupit v akademickém senátu. Pokud chtějí studenti diskutovat o jádru problému, nebudeme se tomu bránit,“ dodala tisková mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Vydáno pod