Čelní náraz ve vozidle si vyzkoušeli na trenažéru řidiči v Brně

Brno - Nezapnuté bezpečnostní pásy jako vražednou zbraň si dnes mohli na vlastní kůži vyzkoušet řidiči v Brně. Na speciálně upraveném trenažéru na parkovišti u brněnského výstaviště „okusili“ čelní náraz, který pro ně připravili policisté.

Fakt, že nezapnuté bezpečnostní pásy, jsou v případě nehody téměř sebevraždou, dokazují statistiky. Nepřipoutaní řidiči totiž umírají až čtrnáctkrát častěji. V Brně proto dnes policie řidičům nabídla možnost vyzkoušet si netradiční trenažér.

„Máme tu simulátor nárazu a ridiči si mohli vyzkoušet jaké to je, havarovat s vozem. Samozřejmě při nízké rychlosti, abychom neohrozili jejich bezpečnost,“ vysvětlil jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb.

NO COMMENT - Trenažér čelního nárazu (zdroj: ČT24)

Policisté adrenalinový zážitek nabídli řidičům při běžné kontrole. I když trenažér simuluje střet pouze v třicetikilometrové rychlosti, většina odvážných řidičů byla sílou nárazu překvapena. „Byla to velká rána a to přitom nebyla žádná rychlost. Mám pocit, že kdybych někam napálila ve vyšší rychlosti, tak to bude hodně dramatické,“ popsala jedna z řidiček, kterou policisté k vyzkoušení trenažéru zlákali.

„Bylo by ideální, aby si podobným testem prošel každý řidič, jen tak totiž pozná, co s ním může i relativně malá rychlost udělat. Potom bude při jízdě opatrnější,“ prohlásil dopravní policista Jan Horáček.

I když policisté potvrzují, že bez pásu jezdí stále méně řidičů, v loňském roce takto přesto na silnicích zahynulo téměř sto šedesát lidí.