Mikulov, město vína, se chce stát mekkou lázeňství

Mikulov - Vedení města se rozhodlo udělat z historického příhraničního Mikulova mekku lázeňství. O vybudování lázní ve svém katastru uvažovala už bývalá politická reprezentace, až ta současná, ale začala dělat konkrétní kroky. Do konce roku hodlá změnit územní plán a už dnes se poohlíží po vhodných investorech.

Po Hodonínu, Lednici a Pasohlávkách, tak přichází na řadu další z lokalit, která by měla podle strategického plánu Jihomoravského kraje využít své podzemní zdroje a přispět k oživení turistického ruchu v lokalitě.

Sondy už dříve potvrdily, že pod Mikulovem skutečně zásoby jodobromové  vody a dokonce se pod městem vyskytují ložiska vody sirné. právě nad nimi by podle plánované změny územního plánu v Mikulově mělo vyrůst balneocentrum.

Starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS) o lázeňské budoucnosti města (zdroj: ČT24)

„Chtěli bychom aby tady bylo víc možností wellness center, která mohou přilákat místní i zahraniční turisty,“ vysvětlit záměr kraje, který chce Mikulovu pomoci jeho náměstek Miloš Šifalda (ODS).

Jaká bude moravská lázeňská skutečnost záleží na financích. Průzkumné vrty za zhruba deset milionů chce vedení Mikulova zrealizovat už příští rok.  Vyvrtání a vyvedení léčivé vody bude stát několik stovek milionů korun.

„Až budou prameny tryskat, budeme hledat investory a tam už se můžeme bavit o nákladech miliardy,“ dodal starosta Mikulova Rostik Košťál (ODS).

Starosta Mikulova chce plán s lázeňstvím dotáhnout do konce a věří, že se mu to podaří. Navíc se podle něj už ozývají investoři, kteří hodlají dát do mikulovských lázní nemalé peníze. Kteří to jsou, ale zatím prozradit nechtěl.