Radní ukázali novou podobu památníků rudoarmějců v Brně-Králově Poli

Brno - Na pomníku padlým rudoarmějcům v Brně-Králově Poli nebude srp a kladivo, ale pouze rudá hvězda. Navíc se památník rozšíří. Po letech dohadů a sporů je o podobě často diskutovaného pomníku konečně jasno. Radní dnes zveřejnili jeho budoucí podobu.

Podle výtvarného návrhu Definitivně z pomníku zmizí srp a kladivo, symbolem Rudé armády bude pouze pěticípá rudá hvězda se zlatým orámováním. „Tato úprava si vyžádá asi pětadvacet tisíc korun,“ uvedl náměstek primátora Martin Ander (SZ).

Změn se dočká i zatravněná plocha za památníkem, která se o několik metrů rozšíří. Nedávné měření geofyziků totiž prokázalo, že hroby padlých vojáků zasahují asi o pět metrů dál, než se dříve předpokládalo. Kromě rozšíření pohřebiště rada schválila i vytvoření živého plotu. „Přirozeně oddělí místo válečného hrobu od zbytku parku,“ řekl Ander.

Náměstek brněnského primátora Martin Ander (SZ) o nové podobě památníku v Králově Poli (zdroj: ČT24)

Časem by na místě měly přibýt ještě tři žulové desky se jmény padlých vojáků, které by měly pomník více personalizovat. Tato stavební úprava však přijde na řadu až tehdy, až budou potvrzena jména rudoarmějců, kteří jsou na místě pohřbeni. „Poslali jsme žádost ruské straně, aby jména potvrdila a čekáme na odpověď,“ popsal situaci Ander. Žulové desky budou z celé úpravy památníku nejdražší, podle odhadů architektů vyjdou zhruba na 700 tisíc korun.

Na místě pomníku je pohřbeno 326 vojáků rudé armády, kteří padli v bojích na konci druhé světové války. V minulých letech na památník upozornil hlavně bývalý královopolský místostarosta René Pelán (ODS), který z něj sám nechal symboly srpu a kladiva odstranit.