Město zinkasuje dividendy Tepláren Brno, zalepí jimi díry v rozpočtu

Brno - Mnohamilionovou záplatu pro letošní děravý rozpočet získá Brno z dividend městské firmy. Obecní pokladna bude kvůli ekonomické krizi až o miliardu chudší, a tak vedení Brna sáhlo po mimořádném kroku. Poprvé od doby, kdy vlastní Teplárny Brno, si vybere dividendy neboli výnosy z akcií. Do rozpočtu tak přiteče 127 a půl milionu korun.

Úspory, škrty a odklady investic se dotkly Brna stejně jako každého jiného města u nás. „Loni jsme přišli o 750 milionů, letos je ten odhad mezi 750 až miliardou minus,“ upřesnil rozpočtový deficit primátor Roman Onderka (ČSSD).
 
Ze všech stran se tak u primátora poskládal sáhodlouhý seznam žádostí o peníze na věci, které jsou prý, nehledě na krizi, životně důležité. A vedení města teď našlo recept, jak aspoň část z nich uspokojit - využije svůj stoprocentní podíl v Teplárnách Brno.

V jedenáctimiliardovém rozpočtu města je to sice 150 miliónů korun pomyslná kapka v moři, navíc pokrácená o daň ve výši 22 a půl milionu. Peníze z tepláren půjdou v městkém rozpočtu do tří položek - nákup nemovitostí, investice a stavby a menší část také do propagace města.

Brno tak dokoupí potřebný pozemek, aby zcelilo areál bývalých slatinských kasáren, dostaví dětské centrum Chovánek nebo přispěje na nové náměstí ve Starém Lískovci. Na výnosy z tepláren si přitom město sáhne poprvé od roku 2004, kdy se stalo vlastníkem firmy. Budoucnost podniku to prý neohrozí. Loni teplárny vydělaly 39 milionů. 150 milionů nastřádaných za posledních 6 let přiteče na účet města ještě do konce týdne.