Zdravotně postižení bojují s Hodonínem o areál Oáza

Hodonín - Zastupitelstvo v Hodoníně se zabývalo sporem občanského sdružení pro těžce zdravotně postižené a města o multifunkční areál Oáza v ulici Rybářská v Hodoníně. Stejnojmenné sdružení získalo bezplatně pozemky od města v roce 1991. Oázu klidu si tady ale postižení neužívali dlouho.  „Více než před deseti lety podalo město žalobu na neplatnost té původní smlouvy. Soudy nejdříve třikrát rozhodly, že smlouva je platná, až loni soud rozhodl, že kvůli procesním vadám je smlouva neplatná,“ vysvětluje jádro absurdního sporu předseda sdružení Josef Černý. Přestože smlouvu špatně sepsalo město, loni v říjnu se tak paradoxně opět stalo vlastníkem celého areálu.

Pro sdružení od počátku nezávislé na státu a dotacích to znamená hlavně nejistotu. Oáza žije z darů sponzorů a nadací. Sdružuje těžce zdravotně postižené a má 45 stálých členů, kterým nabízí například dočasné nebo trvalé bydlení, rehabilitaci, vzdělávání, sport a společenské vyžití. Trvale ovšem areál využívá přes tisíc lidí – kromě sportovců a důchodců sem přijíždějí postižení z celé republiky i ze zahraničí. „Tento areál je unikátní tím, že si ho budují postižení sami se svými přáteli zadarmo ve volném čase. Takový typ zařízení je v České republice ojedinělý, inspirovali jsme se na základě zkušeností ze zahraničních studijních cest do Holandska,“ dodává Černý.  

Po nekončeném období vleklých sporů, co si s absurdní situací počít, včera vedení města udělalo první vstřícný krok. Podle starostky Milany Grauové (ODS) celou dobu nešlo městu o to, že by nechtělo postiženým pomoci, ale hledala se právně schůdná cesta. „Hledali jsme způsoby, aby to bylo legální, aby nás někdo nenařknul z toho, že jim jen tak dáváme takový majetek. V tuto chvíli už jsme zveřejnili záměr nabídnout areál sdružení. Zatím jsou ve hře všechny možnosti, tedy výpůjčka, darování nebo prodej,“ říká Grauová.

Reportáž Anety Hronové (zdroj: ČT24)

Většina zastupitelů se shodla, že by bylo po právní stránce nejjednodušší prodat sdružení pozemek za původní kupní cenu 140 tisíc korun a peníze pak postiženým vrátit, například formou dotace. Definitivně se bude rozhodovat za měsíc na příštím zastupitelstvu.

Vydáno pod