Výletní loď Pálava měla letošní premiéru

Dolní Věstonice - Novomlýnské nádrže se připravují na zahájení plavební sezóny. Dnes pracovníci Lodní dopravy Břeclav spustili na jezero loď Pálavu - dvacet metrů dlouhou, dvacet tun těžkou a více než padesát let starou královnu břeclavské lodní plavby. Spouštění probíhalo pod pečlivým dohledem a hlavně ručně. Klikou museli lodníci otočit přibližně dvacettisíckrát. Loď, která je pojmenována podle okolního pohoří, brázdí hladinu Novomlýnské nádrže už třetím rokem. Na svůj první okruh kolem celého jezera popluje s turisty poprvé už tuto sobotu.

„Loď Pálavu jsme dovezli v roce 2008 z Hamburského přístavu a kompletně jsme ji zrekonstruovali. Od té doby jezdí na vodním díle Nové Mlýny, takže letos to už bude naše třetí sezóna,“ uvedla mluvčí Lodní dopravy Břeclav Monika Vintrlíková. Pálava má kapacitu 37 osob včetně posádky. A to podle Moniky Vintrlíkové přes hlavní sezónu nestačí. Proto si chce břeclavská lodní doprava pořídit ještě jednu větší.

„Okružní trasa vede mezi přístavišti Dolní Věstonice, Pavlov, Šakvice a Strachotín. Dopoledne tuto trasu objede Pálava dvakrát a odpoledne také dvakrát,“ vysvětlila Monika Vintrlíková. Jízda trvá zhruba dvě a půl hodiny. Návštěvníci mohou také využít poledních kratších plaveb z Dolních Věstonic.

Jednatelka Lodní dopravy Břeclav Monika Vintrlíková o plavbách Pálavou (zdroj: ČT24)

Přes zimu byl parník zazimován na břehu. Její kapitán společně s pomocníky na podzim odstranil veškeré provozní kapaliny, loď umyli a připravili na zimu. „Když začalo pěkné počasí, tak jsme po drobné úpravě motoru Pálavu natřeli a teď může vyplout,“ řekla Vintrlíková.

V sobotu - v den zahájení sezóny - se k Pálavě přidá ještě jedna loď. Věstonická Venuše. Ta bude turisty vozit po horní Novomlýnské nádrži. Svého spuštění na vodu se dočká už ve čtvrtek.