Vyšetření rizik mozkových příhod nabízí Vojenská nemocnice

Brno - Jak předejít mozkovým příhodám se mohli zájemci dovědět během dnešního dne otevřených dveří na neurologickém oddělení v brněnské Vojenské nemocnici. Každý z návštěvníků mohl své problémy konzultovat s lékaři, nechat si změřit cholesterol z krve nebo zajít na ultrazvukové vyšetření mozkových tepen. Touto cestou chtějí zdravotníci zvýšit informovanost veřejnosti o mozkových příhodách a jejich léčbě.

„Zajemcům uděláme potřebná vyšetření a zjistíme jaká je u nich pravděpodobnost, že se u nich projeví mozková příhoda. Řekneme jim jak se proti ní bránit, jak se mají chovat a jak mohou zlepšit svůj zdravotní styl,“ vysvětlil přimář neurologického oddělení Václav Ondřich.

Cévní mozková příhoda

Co je to cévní mozková příhoda

Při cévní mozkové příhodě (CMP) dochází k přerušení průtoku krve a k poškození mozku nedostatečným prokrvením buď v důsledku prasknutí cévy a krvácení do mozku (hemoragická CMP) nebo v důsledku jejího uzavření krevní sraženinou (ischemická CMP). 

Příčiny CMP

Příčin CMP může být několik. Mezi rizikové faktory patří pokročilý věk, diabetes (cukrovka), kouření cigaret, ateroskleróza, migrény, pravidelná vysoká konzumace alkoholu, vysoká hladina cholesterolu, užívání drog, dědičné faktory, nadváha, poruchy spánku, špatný životní styl, hormony, rodinná dispozice, sedavé zaměstnání, úrazy krku, stres a deprese.

Den otevřených dveří na neurologickém oddělení Vojenské nemocnice (zdroj: ČT24)

V Den otevřených dvěří se jim podaří občas zachytit i pacienty, které začnou odborníci léčit ještě předtím, než se u nich nemoc projeví. „Zájem o tuto akci je velký. Na jednu z přednášek a nasledných konzultací přichází v průměru tři desítky lidí,“ uvedl Václav Ondřich.

Jedním z lidí, kteří si dnes v nemocnici nechali vyšetřit krevní tlak a odebrat vzorek krve byl i pan Tomáš Hamšík. „Maminka zemřela na mozkovou příhodu a já mám vyšší krevní tlak, tak jsem se chtěl raději preventivně nechat vyšetřit,“ vysvětlil Hamšík.

Mezi rizikové faktory mozkových příhod patří zejména obezita, kouření nebo dědičné dispozice. Ve Vojenské nemocnici k léčbě využívají moderní léčebnou metodu - intravenózní trombolýzu - laicky řečeno „rozpuštění“ krevní sraženiny uzavírající mozkovou tepnu.

„Pacientům sdělíme taky jak probíhá léčba v našich podmínkách a co nabízí zdravotnický systém v další léčbě,“ dodal primář Václav Ondřich. Další příležitost budou mít zájemci 5. května. Vojenská nemocnice v brně je jedním ze 32 pracovišť v republice, kde se preventivní akce provádí.