Vedení kraje odhalilo předražené zakázky na Vysočině

Jihlava - Rada kraje Vysočina kritizuje předražené zakázky, které měly za minulého vedení připravit region o stovky milionů korun. Například stavby nemocnic jsou prý až o půl miliardy dražší, než stanovoval původní rozpočet. Bývalé vedení se brání a tvrdí, že všechny zakázky doporučila výběrová komise, v níž měla své zástupce i ČSSD.

Zakázku na stavbu nových pavilonů nemocnice Pelhřimov vyhrála vítězná stavební firma s nejnižší nabídkovou cenou čtyři sta sedmdesát pět milionů korun. Projekt ale počítal s rozpočtem o sto milionů korun nižším. Podobně jsou na tom podle současného vedení kraje také ostatní stavby nemocnic na Vysočině. „Kraj se měl podílet šesti sty miliony korun a bohužel se bude podílet miliardou a sto miliony korun,“ uvádí náměstek hejtmana kraje Vysočina Vladimír Novotný.

Podle bývalého hejtmana schválení zakázky vehementně doporučovala i výběrová komise, ve které tehdy seděl například i současný sociálně demokratický hejtman Jiří Běhounek. „Všechny reference, které měla rada kraje, a které se mimochodem výše té zakázky příliš nelíbila, byly takové, ano schvalte to, je to nejnižší cena,“ hájí rozhodnutí předchozího vedení bývalý hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

ODS se domnívá, že kritika je součástí předvolební kampaně sociálních demokratů a označuje je ji za politiku lží, pomluv a závisti. „Nikomu z nás tento způsob kampaně a způsob osočování bez důkazů neprospívá,“ domnívá se Miloš Vystrčil. „Pokud se vám zdá ta zakázka předražená a je vysoká cena proti rozpočtované ceně, tak je možné tu zakázku zrušit a vyhlásit novou soutěž,“ tvrdí Vladimír Novotný.

Podle současné krajské reprezentace se ceny zakázek na Vysočině nyní dostávají i pod úroveň stanovenou rozpočtem a výběrová řízení jsou mnohem jednodušší a průhlednější. Bývalý hetman Miloš Vystrčil naopak tvrdí, že dřívější pravidla pro zadávání veřejných zakázek byla přísnější a současná sociálně demokratická rada kraje je po svém nástupu k moci zmírnila.