ÚS: katolický dům v Bučovicích patří společnosti, nikoliv městu

Brno - Ústavní soud dnes rozhodl o stížnosti Společnosti katolického domu Bučovice. Společnost získala od Bučovic na Vyškovsku v roce 1991 zpět budovu kulturního domu, později o ni ale soudním rozhodnutím znovu přišla. Proto podala ústavní stížnost. Soudce zpravodaj Vojen Güttler svolal na dnešek vyhlášení nálezu, který dal za Společnosti katolického domu za pravdu. Dům patří jí.

„Soudy odvodily neplatnost smlouvy pro nedodržení formálních záležitostí podle tehdy platného zákoníku. Ten u písemné formy vyžadoval podpis dvou oprávněných osob, ale za společnost ji podepsal pouze její tehdejší předseda. S touto argumentací souhlasil jak odvolací, tak i Nejvyšší soud,“ řekl soudce zpravodaj Vojen Güttler.

Podle Ústavního soudu se soudy zachovaly formálně správně, ale vyvodily ústavně nekonformní závěry. Svůj verdikt postavily na úzce formálním nedostatku a nevzaly přitom v potaz, že smlouvu obě strany uzavřely vážně a město její platnost napadlo až po deseti letech, ve kterých se společnost o dům řádně starala, dodal soudce.

Dům se sálem, restaurací a více než stoletou tradicí kulturních akcí zabavili tehdejšímu Společenství katolických tovaryšů po únoru 1948 komunisté. V roce 1991 podepsala Společnost katolického domu s městem Bučovice smlouvu o vrácení budovy. Město později převod zpochybnilo a podalo žalobu na určení vlastnictví, přestože společnost již o dům řádně pečovala a pořádala v něm různé akce.