Domov důchodců dostane peníze na přístavbu. Míst bude ale stále málo

Kyjov - Senioři, kteří tráví podzim života v kyjovském domově důchodců se po letech stísněných podmínek dočkají změny. A stejně tak senioři, kteří zatím na místo marně čekají. Zřizovatel domova, Jihomoravský krajský úřad, dal zařízení osmdesátimilionovou dotaci. Ani to však na počet zájemců o místo v domově důchodců podle ředitele zařízení nestačí.

Kyjovský dům pro seniory je v současné době domovem asi sedmdesáti důchodců. Pro město a okolí to však podle ředitele zařízení rozhodně není dost.

„Žádostí máme kolem stovky, teď jich je asi devadesát, a ročně se tady vystřídá tak deset až dvanáct uživatelů. Čekací doba z toho vychází asi čtyři a půl roku. A to je skutečně velmi mnoho,“ vysvětlil situaci v kyjovském domově důchodců jeho ředitel Jan Lenocha.

Domov důchodců v Kyjově se rozšíří (zdroj: ČT24)

Čekací doba přitom není jediným problémem. Ti, kteří se místa v domově dočkali, navíc z většiny žijí ve velmi stísněných podmínkách. Jsme si toho vědomi. Laik by mohl říct, že jsou pokoje útulně zařízené, nicméně jsou velmi malé. Není tam sociální zařízení a myslím si, že každý senior si zaslouží podmínky odpovídající dnešním nárokům a potřebám," řekl starosta kyjova František Lukl (nez.).

Alespoň stísněné a hygienickým normám neodpovídající pokoje by měla vyřešit dotace, z níž se bude hradit přestavba domova důchodců. Vznikne v něm nově vybavené křídlo, které by mělo být v provozu od roku 2012.

Bude tak moci přijít dalších 59 nových klientů a přibude v domově navíc nová služba, která na Hodonínsku chyběla. Bude určena pro ty, kteří o prarodiče pěčují doma, potřebují je však někam dočasně umístit, pokud jedou například na dovolenou nebo sami na delší dobu do nemocnice.

Problém s nedostatkem míst v zařízeních pro seniory pálí jih Moravy léta. Na náhradní domov a péči čekají tisíce lidí. Mimo jihomoravskou metropoli 3 až 6 let, v Brně a okolí dokonce 6 až 8 let. Kromě Kyjovského domova pro seniory proto letos vloží kraj peníze do dalších osmi zařízení. Celkem vydá na jejich podporu osm set milionů korun.
 

Vydáno pod