Mikulov si chce pořídit „potok“, nemá totiž řeku

Mikulov  - Město chce obnovit část potoka, který jeho historickým centrem protékal ještě v 17. století. Hnanický potok tehdy radní z hygienických důvodů zasypali a ukryli pod zem. Mikulovu od té doby jakýkoliv vodní prvek chybí a tak se rozhodl to napravit a zpříjemnit tak odpočinek nejen pro turisty, ale i místní.

V historii sloužil potok fungoval jako otevřená stoka plná potkanů a krys, které přenášely řadu infekcí. A tak o něj město jako o jediný vodní „prvek“ přišlo. Podle dobových dokumentů byl přitom rozhodně důležitý, stály na něm tři mlýny.

Po více jak 350 letech chce proto radnice potok obnovit a částečně jeho tok opět přivést na zem. Na jeho březích pak vytvoří odpočinkovou zónu s parkem a lavičkami.

Rozhovor se starostou Mikulova Rostislavem Koštialem (ODS) (zdroj: ČT24)

„Po bývalé říčce se zachovalo původní odvodněné koryto. To hodlá starosta Rostislav Koštial v budoucnu upravit a osadit původními druhy vinné révy i původními rostlinami,“ uvedl starosta Rostislav Koštial. Ze starého říčního koryta plánuje radnice vybudovat naučnou vinařskou stezku, další turistickou atrakci příhraničního Mikulova.

Náklady zatím vyčísleny nemá, teprve připravuje studii projektu. Do podzimu by chtěl mít hotové plány a spočítané náklady na revitalizaci původního Hnanického potoka.