Brno dohlíží na dodržování Desatera

Brno – Přesně před rokem zveřejnil starosta městské části Brno-střed novou strategii boje s dlužníky nájemného – takzvané Desatero. Přísnější dohled nad nájemníky, permanentní tlak na dlužníky a v případě, že svůj přístup nezmění výpověď z bytu, takové byly ohlášené zásady nového přístupu. Na startu projektu byly čtyři tisíce neplatičů a dluh na nájemném činil celkově 115 milionů korun. Podle zdejšího starosty se situace velmi zřetelně zlepšila, byty spravuje organizace zřízená městskou částí.

V sociálně vyloučené oblasti v centru města, tzv. brněnském Bronxu, žijí platící nájemníci ve stejných domech a stejných podmínkách jako ti, kteří si s nájemným hlavu nedělají. Vyúčtování roku od vyhlášení desatera z pohledu radnice přineslo jasný výsledek: dvojnásobek rozdaných výpovědí z bytů, častější srážky dluhu ze sociálních dávek. Dluhy jsou sice stále přes 100 milionů korun, dlužníků je však méně. „Přibylo těch, kteří zcela nebo zčásti splatili svůj dluh. Na druhé straně ubylo těch, kteří složenky hází do koše, platební morálka se zlepšila. Podařilo se nám zřídit příspěvkovou organizaci pro správu domů v Bronxu, která v současné době provádí kontroly po jednotlivých domech a bytech,“ potvrdil starosta MČ Brno-střed Libor Šťástka (ODS).

Úředníci jsou v hodnocení zatím opatrní, zákon se totiž staví spíše na stranu dlužníků než radnice. Starosta městské části však slibuje, že největší změny teprve přijdou. Na ty nejproblémovější obyvatele chystá v květnu doslova zátah.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)
V sociálně vyloučené oblasti v centru města, tzv. brněnském Bronxu, žijí platící nájemníci ve stejných domech a stejných podmínkách jako ti, kteří si s nájemným hlavu nedělají.
Zdroj: ČT24