Brněnská lodní flotila se dočkala nového parníku Lipsko

Brno - Na brněnskou přehradu dnes dorazil nový parník. Lipsko. Dopravní podnik v Brně se rozhodl svou lodní dopravu obnovit, a proto si od projektantů a konstruktérů z Hlavečníku na Pardubicku nechal vyrobit pět nových lodí. První z nich dorazila dnes krátce před polednem do Brna. Svůj trup poprvé ponoří do vod brněnské přehrady 8. května, kdy bude zahájena plavební sezóna.

„Převážení lodi nebylo moc náročné. Po cestě jsme se s žádnými velkými překážkami nesetkali. Jediná komplikace nastala ve Veselce na kruhovém objezdu. Tam jsme museli odstraňovat dopravní značky, abychom mohli s lodí projet,“ popsal cestu řidič vozu Jiří Koloušek.

Parník se od neděle podíval skoro po celé České republice. Z Hlavečníku na Pardubicku jel společně s doprovodnými auty a policisty, kteří odkláděli dopravu, do Kolína, Čáslavi, poté přes Přelouč do Chrudimi, Žďáru nad Sázavou a Velké Bíteše.

Převoz parníku Lipno na brněnskou přehradu (zdroj: ČT24)

„Dnes jsme vyjížděli v osm hodin ráno od hotelu Devět Křížů, jeli jsme přes Ostrovačice, Popůvky a Veselku,“ dodal Jiří Koloušek.

Z tahače vyzdvihl jeřáb parník na železnou plošinu. „Teď začneme pracovat na zkompletování té lodi. Kvůli přepravě jsme museli odstranit její horní část, kterou musíme nyní namontovat zpátky,“ komentovala celou akci mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Pohanová. Parník má kapacitu 200 osob, je 25 metrů dlouhý a dostane jméno po partnerském městě Brna - Lipsku.

Vysloužilý Pionýr, který brázdil brněnskou přehradu šedesát let teď stojí v Hněvkovské ulici v Komárově. Koupilo ho vedení městské části Brno-jih. Fungovat bude dál jako společenské centrum a pódium. Další čtyři sestry parníku Lipsko vyplují na brněnskou přehradu do roku 2012.