Jihomoravský kraj dal Brnu osmdesát milionů

Brno - Osmdesát milionů z pokladny Jihomoravského kraje poputuje do brněnské městské kasy. Nebývale vstřícný krok mezi oběma institucemi schválilo dnes krajské zastupitelstvo na jihu Moravy. O mimořádnou dotaci požádal hejtmana Michala Haška jeho stranický kolega z ČSSD, primátor Roman Onderka. Peníze mají přesně určený cíl - školství.

„Peníze půjdou do takzvaného fondu kofinancování. To je pomyslná nádoba, ze které se berou peníze potřebné k dofinancovávání projektů, které spolufinancuje Evropská unie,“ řekl náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil. Zastupitelstvo si vymínilo podmínku, že peníze smí město použít jen na projekty v oblasti školství.

Podle primátora Onderky to nebude problém, neboť se připravuje několik projektů zateplení škol, investic do školních sportovišť, stravovacích provozů, rekonstrukcí a dostaveb školních budov. „Pokud by se našel i dvojnásobek finančních prostředků, jsem připraven doložit další projekty,“ dodal primátor.

Kraj dává Brnu peníze i přesto, že má poloviční rozpočet než krajská metropole. Podle hejtmana Haška májí ale darované peníze ale dotace změnit nerovnováhu v rozdělování krajských dotací. Mimobrněnské obce dosud kraj totiž dotoval nesrovnatelně víc než jihomoravskou metropoli.

Městům a obcím vyjma Brna loni Jihomoravský kraj rozdělil dotace v přepočtu 330 korun na jednoho obyvatele. Na Brňana to bylo 10 korun 50 haléřů. „Podobná čísla je možné doložit několik let zpátky,“ uvedl Hašek. Srovnání nezahrnuje dotace příspěvkovým organizacím, které má kraj jak v Brně, tak  mimo krajské město.