Břeclavskem poteče čistější voda. Za půl druhé miliardy

Břeclavsko - Řeky na Břeclavsku budou snad od letoška zase o něco čistší. Po čtyřech letech dnes tamní vodohospodáři ukončili stavbu nových čistíren odpadních vod a vodovodů. Na projekt, který celý stál více než miliardu a půl, přispěla z velké části Evropská unie. Do několika obcí tak po mnoha letech konečně začala proudit pitná voda.

V Novosedlech na Mikulovsku zhruba od poloviny 80. let tekla z kohoutku jen užitková voda. V té době se změnily hygienické normy a pitná voda najednou nebyla pitná. I přes veškerou snahu radnice se lepší zdroj vody nalézt nepodařilo a Novosedly i další okolní obce byly odkázány na vlastní užitkovou nebo kupovanou balenou vodu. Až do loňska. Díky evropským penězům se podařilo přitáhnout vodovod z Lednice a Novosedly, Březí, Dobré Pole i další obce se tak konečně nemusí bát pít vodu z kohoutku.

„V novosedlech a okolí byla pouze užitková voda z důvodu vysokého obsahu síranů ve vodě,“ vysvětluje starosta Novosedel František Trefilík (nez.). „Teď jsme rádi. Určitě je to lepší pocit, než když jsme věděli, že máme ve vodovodech vodu, která může být zdraví až škodlivá,“ doplnil.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Nejen to se ale na Břeclavsku za poslední čtyři roky podařilo postavit. Devět měst a obcí, mezi nimi například Mikulov, Břeclav, Hustopeče nebo Podivín, dostalo buď úplně nové, nebo rekonstruované čistírny odpadních vod a kanalizaci. Vyčištěnou vodu tak teď můžou bez obav vypouštět do řek a potoků. Například v Podivíně stála čistírna od začátku 90. let a poslední dobou už rozhodně nevyhovovala. Ta nová pracuje od loňského listopadu a místní si ji nemůžou vynachválit.

Radost neskrývá ani Zdeněk Adámek, manažer projektu Břeclavsko z Vodovodů a kanalizací Břeclav: „Napomůže to hlavně ke zkvalitnění vody v jednotlivých tocích, které jsou na území bývalého okresu Břeclav. Dá se říct, že realizací této akce je odstraněno navíc asi tak znečištění od devíti tisíc ekvivalentních obyvatel, to znamená lidí s průměrnou spotřebou.“

Celkový účet za stavby se vyšplhal nad miliardu a půl, dvě třetiny z toho zaplatila Evropská unie. Právě dnes všichni zúčastnění celý projekt slavnostně uzavřeli. Spokojenost nad dokončeným dílem ale není dokonalá. Firmy, které ve výběrovém řízení na část rekonstrukcí neuspěly, se chtějí soudit o více než 52 milionů. Řízení podle nich neproběhlo podle pravidel. Věcí už se zabýval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který v zadání skutečně pochybení našel. Zatímco neúspěšné firmy z toho ale vyvozují, že byly poškozeny, Vodovody a kanalizace Břeclav, které soutěž zadávaly, tvrdí, že šlo pouze o drobné chyby. Ty podle nich rozhodně nemohly ovlivnit, kdo zakázku vyhrál.