Břeclavští se vydají na pochod proti hobbymarketu

Břeclav - Obyvatelé Břeclavi dnes vyjádří svůj nesouhlas s plánovaným hobby marketem nedaleko břeclavského zámku. Protestní pochod pořádá od tří hodin iniciativa „Houby market“. Součástí veřejného shromáždění je také podpisová petiční akce spojená s kulturním programem.

Záměr na výstavbu hobby marketu prosadilo v minulém roce současné vedení města, čímž završilo asi dvouletý spor s opozicí. Ta byla od začátku proti. Opoziční zastupitelé se báli hlavně zhoršení už tak hustého provozu v centru města.

Proti záměru se postavila i část občanů a místních odborníků na architekturu. Vedle možného zatížení dopravy upozorňovali odpůrci na fakt, že v centru Břeclavi se už nachází tři supermarkety. Opozici ale nakonec nepomohla ani veřejná výzva, pod kterou se podepsaly přes dva tisíce lidí.

Nyní dostávají obyvatelé Břeclavi možnost se k plánovanému hobby marketu vyjádřit v rámci procesu EIA, tedy posuzování vlivů záměru na životní prostředí, kulturní památky, apod. Ten provádí Jihomoravský krajský úřad. Lidé mají možnost připomínkovat záměr do 6. května. 

Vydáno pod