Ropáka roku na jižní Moravě získali dva kandidáti

Brno - Anketa o antiekologický čin „Ropák roku“, jejíž výsledky za rok 2009 dnes vyhlásilo občanské sdružení Děti země, má na jihu Moravy své vítěze. Stali se jimi starosta i úřednice. Nominováni na nechvalnou cenu byli přitom dokonce tři. Hlavním záměrem ankety je upozornit na lokální ekologické problémy a konkrétní projekty.

Výherci nelichotivé ankety, která oslavila svůj osmnáctý ročník, se stali hned dva adepti z jihu Moravy.

Na „vynikajícím“ šestém místě skončila Ludmila Foltýnková, vedoucí referátu ochrany přírody a krajiny Magistrátu města Brna s počtem sta získaných bodů. Získala cenu za vydání rozhodnutí, kterým potvrdila vykácení 400 kusů borovic v Brně-Líšni v době, kdy Krajský soud v Brně zrušil územní rozhodnutí pro stavbu ubytoven a bytových domů pro rozpor s územním plánem Brna. Foltýnová svým rozhodnutím vyšla vštíc firmě QARY, která stavby realizovala a umožnila jí tak kácet stromy kdykoliv, kdy se jí zlíbí. Tímto způsobem svévolně změnila původní podmínku o kácení jen od poloviny října do konce března. Stromy byly do tří dnů od doručení tohoto rozhodnutí vykáceny a spor řeší soud.

Děti Země vyhlásily ocenění Ropák roku 2009 (zdroj: ČT24)

Desáté místo si vysloužil starosta města Šlapanice u Brna Jaroslav Klaška(KDU-ČSL) za podíl při prosazování obří průmyslové zóny CT Park Brno South. Ta má vyrůst v těsné blízkosti města na velmi úrodné zemědělské půdě a mohla by být se svými 170 hektary téměř dvakrát větší než je zastavěná část města.

Poslední, Anna Procházková (ODS), radní Jihomoravského kraje pro územní plánování (ODS) byla do ankety nominována za trvalou podporu spojení Brna s Vídní výstavbou rychlostní silnice R52 Pohořelice - Mikulov v dotyku s chráněným územím evropské soustavy NATURA 2000 a CHKO Pálava. Nakonec do finální části ankety vybrána nebyla, přestože podle řady dílčích studií z ekologického, stavebně-technického, dopravního i finančního hlediska může být výhodnější spojení kolem Břeclavi čtyřpruhovou silnicí R55 s využitím stopy plánovaného dvoupruhového obchvatu.

V letech 2005-8 byly výsledky ankety zveřejňovány společně s Výroční cenou Nadace Veronica za ochranu přírody a životního prostředí nebo za rozvoj ekologické výchovy, a to především na Moravě a ve Slezsku.

Po vzoru české ankety Ropák roku vznikla v roce 2002 na Slovensku obdobná anketa pod názvem Smraškod obyčajný roku.

Vydáno pod