Aleš Kvapil opustil vazbu. Všechna obvinění před novináři popřel

Brno - Krátce po 14 hodině dnes opustil bývalý starosta brněnské městské části Žabovřesky Aleš Kvapil bohunickou vazební věznici. Před její budovou jej uvítala manželka, syn a jeho právník. Na dotaz desítky novinářů, kteří byli na místě, veškerá obvinění z korupce a braní úplatku popřel. Nicméně připustil, že se s Novotným a Štoplem sešel, obsah schůzky však zveřejnit nechtěl. Hlavní líčení v případu by mohlo začít již začátkem června

Kvapil je obžalován z korupce společně s někdejším tajemníkem radnice Brno-střed Radovanem Novotným. Oba muži složili kauci, která slouží jako dočasná „propustka“ na svobodu. Novotný, který složil finanční jistinu dva miliony korun a prokázal, kde peníze sehnal, přitom opustil vazbu už včera.

„S obviněním, jak je naformulováno, nesouhlasím,“ uvedl Novotný pro Českou televizi krátce pro propuštění z vazby. Milion korun, které převzal od podnikatele Jiřího Štopla prý nebyly úplatkem. „Ten milion byl za inženýrskou činnost, kterou jsem mu nabízel při přípravě jeho stavby,“ vysvětlil Novotný. Za mřížemi strávil téměř tři měsíce. Z Bohunic ho odvezl jeho právní zástupce Kárim Titz. Podle něj Novotný zamířil za rodinou.

Kvapil, jehož kauci soud stanovil na čtyři miliony korun, stejnou věznici opustil dnes krátce po 14 hodině. „Ve dvanáct hodin vydám příkaz k propuštění z vazební věznice,“ uvedl soudce Žďárský, který o propuštění rozhodoval.

Soudce Žárský už má v současné chvíli k dispozici šestisetstránkový trestní spis základního textu a osm set stran příloh. „Chtěl bych případ otevřít již na začátku června, kdy nařídím hlavní líčení,“ dodal Žďárský.

Za přijetí úplatku hrozí obžalovaným až 12 let vězení

Kvapil s Novotným čelí obžalobě z přijetí úplatku a zneužití pravomoci. Oba muži jsou aktéry korupční kauzy - po brněnském podnikateli Jiřím Štoplovi údajně požadovali čtyři miliony korun kvůli jeho záměru vystavět v Brně-Žabovřeskách moderní komplex s byty, kancelářemi a koncertním sálem. „V případě že budou uznáni vinnými ze žalované trestné činnosti, hrozí jim trest odnětí svobody v délce 5 – 12 roků,“ uvedl mluvčí brněnského krajského státního zastupitelství Hynek Olma.

Kauza odstartovala letos 11. února zatčením Radovana Novotného jen pár okamžiků poté, co od podnikatele Štopla převzal milion korun v označených bankovkách. Tamního starostu Aleše Kvapila zadržela ve stejný okamžik policie v centru Brna, protože měl o všem vědět a za peníze zajistit hladký průběh stavebního řízení.

Korupce
Zdroj: ČT24/Martin Šesták