Sportovní kluby se potýkají s nedostatkem financí

Liberecko/Vysočina/Karlovarsko – Organizace, které mají podporovat sport dětí a mládeže v Libereckém kraji, jsou na pokraji krachu. Přesto dali krajští zastupitelé peníze raději na komerční akci, konkrétně na freestyle motokros. Tělovýchovné jednoty, místní Sokol a část opozice jsou prý výsledkem hlasování doslova znechuceny. Jde totiž o 400 tisíc korun.

Nejdříve to vypadalo, že návrh financovat komerční motokrosovou akci neprojde. Zastupitelé KSČM totiž nepodpořili své kolegy z ČSSD, ti si však hned poté vyjednali podporu paradoxně opoziční ODS. Rozhodnutí zastupitelů kritizují i tělovýchovné jednoty a Sokol. Říkají, že za 400 tisíc by pro sportovní vyžití dětí a mládeže udělali mnohem víc.

Krajský zmocněnec České obce sokolské Milan Hejduk potvrdil, že finanční situace organizací podporujících sport je opravdu špatná. Kraj si ale stojí za svým. Jeden motokrosový závod prý výrazně podpoří cestovní ruch, jak říká radní Libereckého kraje Radek Cikl (ČSSD).

Reportáže Lucie Pokorné, Blanky Poulové a Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Sportovní kluby varují, že pokud zkrachují, nemá je prakticky kdo nahradit. V minulosti byly kluby podporovány společností Sazka, ta ale kvůli vysokým splátkám za pražkou arénu podporu výrazně omezila. Nyní se sportovní organizace musí spolehnout hlavně na dotace ministerstva školství a sponzorské dary.

Na Vysočině upřednostňují hokej a fotbal

Se systémem rozdělování peněz na sport nesouhlasí ani sportovní kluby na Vysočině. Podle nich radní upřednostňují jen hokej a fotbal. Ředitel SK Jihlava Jiří Procházka sdělil, že ani petice čítající 2200 podpisů nepřinesla žádné řešení. Jihlavský sportovní klub kryje provoz z rezerv, tedy prodeje stadionu. Jenže peníze budou stačit maximálně na rok.

Náměstek primátora Jihlavy Radek Vovsík (ODS) prozradil, že klubům bylo schváleno dva a půl milionu z požadovaných čtyř. Připouští, že to na provoz možná nebude stačit. Podle jeho slov však budou muset přistoupit k nějakému úspornému opatření.

Naříkají i atleti. V hygienicky nevyhovující a zastaralé budově na sportovišti mají jen jednu šatnu. I oni chtějí víc peněz nebo zázemí. Jihlavský magistrát dá letos na sport téměř 33 milionů. Nejvíc přitom stojí provoz zimního stadionu.

Karlovarský kraj letos příspěvky na sport nesnižoval

Karlovarský kraj nechal příspěvky pro sportovní kluby v kraji na loňské úrovni. Deset a půl milionů korun rozdělil mezi 200 sportovních organizací. Krajský radní pro školství a sport Vratislav Emler upřesnil, že nejvíce peněz pojmou masové sporty. Kraj se ale snaží nezapomenout ani na ty, o které je mezi dětmi menší zájem.

Ne všichni ale dostanou, kolik potřebují. Například karlovarský basketbalový klub Lokomotiva se musí postarat o 120 dětí. Jeho manažer Roman Maleček doslova potvrdil, že klub je rád za každou korunu. Sportovci si teď pochvalují, že mají ve vedení kraje silnou oporu. Hejtman a dva z jeho koaličních partnerů jsou totiž původní profesí učitelé tělocviku.

„Myslíme si, že nejlepší prevencí kriminality mládeže jsou právě investice do sportu,“ uzavřel radní Emler. Pokud to půjde, nechce kraj snižovat příspěvky na sport ani příští rok.