Kvapil pro ČT: O nic jsem nepožádal a nikdo mi nic nenabídl

Brno – Bývalý starosta brněnské části Žabovřesky Aleš Kvapil, který čelí obžalobě z korupce, poskytl po pátečním propuštění z vazby rozhovor České televizi. Odmítl v něm jakýkoliv podíl na úplatkářské aféře a celou věc považuje za vnitropolitický boj tamní ODS. Kvapil se domnívá, že tato kauza znamená definitivní konec jeho politické kariéry. Státní zástupce ho společně s jeho kolegou Radovanem Novotným viní z toho, že od podnikatele Jiřího Štopla chtěli čtyři miliony korun kvůli jeho stavebnímu projektu.

Podle svých slov Kvapil Jiřího Štopla neznal, poprvé ho prý viděl až při schůzce ve své kanceláři. Kvapil v rozhovoru schůzku popsal takto: „Pan Štopl se ze začátku choval normálně, pak jsem mu ale chvíli nerozuměl. Po skončení schůzky jsem řekl, že kdyby tam nebyl pan doktor Novotný, pana Štopla bych vyhodil, protože provokoval.“

Kvapil se domnívá, že podnikatel Štopl rozhovor záměrně směřoval k finančním otázkám. „Ke své smůle jsem si neuvědomil, že to pan Štopl celé nahrává. Asi věděl, proč mluví o tom, o čem mluví,“ popsal Kvapil. „Nepřikládal jsem tomu rozhovoru velkou váhu. Nebyl důvod, proč bych o tom nějak víc přemýšlel. Pan Štopl se na nic neptal, vytvářel tam jen jakousi atmosféru. Pokud bych věděl, že budeme jednat na téma Sonocentrum, určitě by u toho seděl i vedoucí stavebního úřadu,“ řekl České televizi Kvapil.

Rozhovor s Alešem Kvapilem (zdroj: ČT24)

Aleš Kvapil:

„O nic jsem nepožádal, nikdo mi nic nenabídl, nic jsem nepřevzal.“

Kvapil s Novotným čelí obžalobě z přijetí úplatku a zneužití pravomoci. Oba muži jsou aktéry korupční kauzy - po brněnském podnikateli Jiřím Štoplovi údajně požadovali čtyři miliony korun kvůli jeho záměru vystavět v Brně-Žabovřeskách moderní komplex s byty, kancelářemi a koncertním sálem. V případě uznání viny jim hrozí trest v délce 5 až 12 let.

Kauza odstartovala letos 11. února zatčením Radovana Novotného jen pár okamžiků poté, co od podnikatele Štopla převzal milion korun v označených bankovkách. Tamního starostu Aleše Kvapila zadržela ve stejný okamžik policie v centru Brna, protože měl o všem vědět a za peníze zajistit hladký průběh stavebního řízení.

S celou věcí Kvapila podle něj pojí jen několik minut, v nichž jej u něj v kanceláři navštívil Novotný a podnikatel Jiří Štopl, jehož firma stojí za budováním Sonocentra. Kvapil k tomu řekl, že Štopl se s ním chtěl přes Novotného seznámit.