Investiční pobídky vytvořily na jihu Moravy 14 tisíc pracovních míst

Brno - Od roku 1998 až do konce roku 2008, kdy se investiční pobídky poskytovaly, vzniklo díky nim na jižní Moravě více než 14 tisíc nových pracovních míst. Získalo je celkem 51 projektů. Většinu z nich připravily české společnosti, aktivní byli ale také podnikatelé z Německa a Japonska. Ukázala to studie popisující přínosy i náklady všech investičních pobídek od počátku jejich fungování.

„Celkem tak během deseti let všichni investoři od státu získali 1,25 miliardy korun. Na oplátku postavili podniky za 20 miliard a na daních spolu se svými dodavateli odvedli přes 8 miliard. Každá koruna, vložená do systému investičních pobídek, vydělala Jihomoravskému kraji 6,50 korun,“ shrnula výsledky ředitelka společnosti CzechInvest Alexandra Rudyšarová.

Jižní Morava má jako region z investičního hlediska jistá specifika. „Kraj netáhne automobilový průmysl, jak je typické jinde, což může být pro kraj velmi výhodné,“ řekl Luděk Niedermayer, ředitel agentury Deliotte, která desetiletý výzkum vyhodnocovala. Do budoucna vidí velký potenciál ve spolupráci firem s vysokými školami. „Ta spolupráce se sice už pomalu rozběhla, ale stále ještě je více na papíře než reálně v praxi,“ upřesnil Niedermayer s tím, že stát by měl školy více motivovat do spolupráce s firmami.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

K ohlédnutí za posledními deseti lety se přidali i zástupci firem, které v této době na jihu Moravy otevřely svoje pobočky. Vliv investičních pobídek hodnotili velmi kladně, stejně jako podporu, kterou mají technické školy na svoje projekty. „Uvítali bychom lepší úroveň služeb a především lepší dopravní spojení Brna s Prahou a Vídní,“ uvedl ředitel brněnské pobočky japonské společnosti Daikin Petr Havlík. Narážel především na méně využívané letiště a špatné dopravní spojení s Vídní vedoucí přes Mikulov nebo Znojmo.

Studie vznikla pro ověření efektivity některých státních rozhodnutí. „Investiční pobídka je balíček určitých výhod pro firmy. Zahrnuje daňové prázdniny v současnosti na pět let, podporu tvorby nových pracovních míst, případně pozemky pro stavbu podniků,“ řekla ředitelka CzechInvestu Rudyšarová. O výši investiční pobídky pro danou firmu rozhoduje množství financí, které hodlá v regionu proinvestovat. Podle Rudyšové by investiční pobídky měly fungovat i do budoucna, jen podmínky pro jejich udělování by se měly podle aktuální potřeby měnit.